Kinderagenda

Zeemansliederen

Komende zondag om tien voor drie zal een oorverdovend schot uit de kanonnen aan boord van het VOC-schip 'Amsterdam' klinken. Niet de normale één-klapper, die dagelijks wordt afgestoken, maar de matrozen zullen extra veel knallers gebruiken om de laatste dag van hun seizoen uit te luiden. Op die zondag is er nog veel meer te zien. Om 14u zal eerst een hoge VOC-meneer een waardig zeemansgraf krijgen met bemanningsleden in een mooi uniform en een haag van sabels. Om 15u30 zullen alle zestig bemanningsleden, die de hele zomer lang om beurten het leven aan boord hebben nagespeeld, afmonsteren voor de winter en hun gage (loon) in ontvangst nemen. Ze zullen in een lange stoet onder begeleiding van tromgeroffel en zeemansliederen de loopplank aflopen en op de binnenplaats van het Scheepvaartmuseum nog enkele afscheidsliederen zingen. Vals zal het niet zijn, want veel van de rollenspelers zijn in het dagelijks leven toneelspeler of muzikant. Feestelijke afmonstering van de bemanning op het VOC-schip 'Amsterdam' zo 27 okt tussen 14u en 17u. Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Inl. 020-5232222.

Braakbal

Iedere nacht vangt een uil op jacht wel drie of vier kleine zoogdieren en die eet hij op met huid en haar. Alleen verteren de haren en botten niet. Die worden samengeperst in de krop, een gedeelte net boven de maag. Wanneer de krop vol zit, hoest de uil een braakbal op. Dat gebeurt elke dag een of twee keer. In de braakbal kan je zien wat de uil heeft gegeten. Zo kan je er botjes van muizen in vinden maar ook vleugels van kevers. Ben je niet vies uitgevallen en lijkt het je leuk om zo'n braakbal eens uit te pluizen of een vogelontdektocht of -spel te doen, kom dan naar bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster. Dan kan je nog t/m 31 okt meedoen aan de (gratis) herfstactiviteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het bezoekerscentrum is behalve op ma iedere dag open van 10-17u.

Stinkers

Als je op de wc zit, stink je soms ontzettend. Je trekt snel door en spuit misschien nog een lekker luchtje in het rond om de vieze lucht zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Terwijl mensen hun neus optrekken voor eigen lichaamsluchtjes vinden dieren het helemaal helemaal niet vervelend om te stinken. Ze gebruiken hun geuren zelfs om bijvoorbeeld vijanden af te schrikken, om duidelijk te maken dat ze willen paren of om hun leefgebied aan te geven. In Diergaarde Blijdorp geldt tot en met zon 27 okt 'Stankcode I' en dat betekent dat Blijdorp kinderen een poepie laat ruiken. Je kan een geurspeurtocht volgen langs allerlei plekken in de dierentuin, waar iets te ruiken valt. Bij de kassa moet je dan een tasje kopen (ƒ 3,-), waarin o.a. een route-beschrijving zit en een flinke fopneus om het ruiken wat makkelijker te maken. In de dierentuin staan 15 geurvlaggen en bij iedere vlag hoort een wedstrijdletter. Ben je langs alle 15 dieren geweest en heb je dus 15 letters verzameld, probeer dan een woord te maken. Dat woord vul je in op een strook samen met een leuke slagzin en misschien win je dan wel de hoofdprijs! 'Stevige Stinkers' t/m 27 okt in Diergaarde Blijdorp, Van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Inl 0010-4431431.

Verhalen van overal

Er was eens.....Veel kinderen luisteren graag naar verhalen. Ook kinderen uit Brazilië, Bulgarij en China. Vertellingen uit die landen kan je horen in Het Voorkamertje van Jeugdboekhandel Silvester zo 27 okt om 15u. Frans Bouwmeester vertelt dan over Braziliaanse kinderen van de zon en de maan en hoe een tijger en een geit samen een huis bouwen. Uit China komt het verhaal van de visser, die de zoon van de drakenkoning leert spelen op een bamboefluit en uit Bulgarije horen we hoe ossen een jongen helpen om zo al de rijkdommen van de tsaar te vergaren. Voor kinderen vanaf 6 jaar bij Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Res 071-5128658.

Heksenmiddag

Bij Kijk & Luister ontmoet je Sjoerd Didden. Hij is grimeur en verandert mensen van buiten. Niet voor altijd natuurlijk, maar voor bijvoorbeeld een toneelstuk of de tv. In zijn werkruimte hangt het vol met pruiken en in laatjes liggen poedertjes, smeerseltjes, lijm en make-up. Het maakt Sjoerd eigenlijk niet uit wat hij verandert: van jongen naar meisje, van mooi naar lelijk en van jong naar oud. Sjoerd zegt wel dat als hij de buitenkant verandert je zelf de binnenkant moet veranderen. Als je namelijk wordt omgebouwd tot heks, moet je je natuurlijk wel als heks gedragen. En hoe je dat moet doen laat toneelspeelster Betje Koolhaas zien. Zij is een van de heksen in de voorstelling 'De Heksen' van het RO-theater op de Heksenmiddag in Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam op zo 27 okt om 14u30. Toegang voor kinderen ƒ 5,- en volwassenen ƒ 7,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.