Kabelaars moeten meer voor Sport7 gaan betalen

ROTTERDAM, 24 OKT. Kabelmaatschappijen moeten Sport7 4,70 gulden per aansluiting betalen als ze de zender in een pluspakket achter een decoder willen opnemen. Die prijs loopt op tot 6,40 gulden per aansluiting naarmate een kabelexploitant later in staat is decoders in de huiskamers te plaatsen.

Die prijzen liggen aanzienlijk hoger dan de twee gulden per aansluiting waarvan sinds de presentatie van het nieuwe sportkanaal steeds sprake is geweest. Onderhandelingsdelegaties van Sport7 en de vereniging van kabelmaatschappijen, de Vecai, hebben eerder deze week een overeenkomst gesloten over een modelcontract voor de doorgifte van het signaal. Het bestuur van de Vecai moet het resultaat nog fiatteren.

In de overeenkomst zijn de prijzen voor Sport7 niet ingevuld, maar betrouwbare bronnen zeggen dat Sport7 4,70 gulden vraagt als een kabelmaatschappij op 1 januari 1997 een decoder heeft geïnstalleerd. In zes stappen wordt die prijs opgevoerd. Staan er pas op 1 oktober van dat jaar decoders in de huizen, dan betaalt de kabelaar -en daarmee waarschijnlijk de kijker- 5,40 gulden, terwijl op 1 juli 1998 het maximale tarief van 6,40 zal worden gehanteerd. Zowel de Vecai als Sport7 willen niet op de prijzen reageren, maar beide bevestigen dat de prijs omhoog gaat naarmate de decoders later geïnstalleerd worden. Dat gebeurt om Sport7 te compenseren voor de periode waarin het signaal gratis wordt doorgegeven. Niet alle kabelnetten zijn al geschikt voor betaaltelevisie.

De verschillende kabelmaatschappijen moeten op basis van het modelcontract een individuele overeenkomst sluiten. Uit het contract blijkt dat Sport7 kortingen op de prijzen biedt als de zender in een pluspakket terechtkomt samen met andere tv-stations, “indien bedoelde programma's Nederlandstalige programma's betreffen”. Sport7 hoopt ook zenders als RTL4 mee achter de decoder te krijgen.

Het modelcontract heeft een duur van vijf tot zeven jaar, hetgeen veel langer is dan gebruikelijk. Juridisch medewerker mr. R. Jutten van de Vecai zegt dat akkoorden tussen kabelmaatschappijen en zenders doorgaans een periode van twee tot drie jaar beslaan. Volgens Sport7 gaat het daarbij om de duur van het contract dat de zender heeft met de KNVB over uitzendrechten van voetbalwedstrijden.

Gisteren nog, heeft J. Staatsen, voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB, zijn ongenoegen geuit over de programmering van Sport7. “Ik maak me zorgen over de verbrokkeling van het voetbalprogramma op televisie”, zei Staatsen op een congres over 'succesvol persbeleid' in Bussum. De beelden van bijvoorbeeld het eredivisie-voetbal zijn op zondagavond te zien op zowel Sport7 als de NOS. De NOS heeft de beelden van Sport7 gekocht in sublicentie. Daarbij beschikt de NOS onder meer over exclusiviteit van drie wedstrijden per speelronde.

    • Jaco Alberts