India reageert geschokt op VN-echec

NEW DELHI, 24 OKT. In India is geschokt gereageerd op een pijnlijke nederlaag die het land eerder deze week leed in de Verenigde Naties in New York. India had zich kandidaat gesteld voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad, maar verloor de race om de 'Aziatische' zetel van Japan. India kreeg slechts veertig stemmen, Japan daarentegen liefst 142.

Veel commentatoren brachten het diplomatieke debâcle in verband met India's koppige verzet van de laatste maanden tegen een internationaal verdrag dat kernproeven verbiedt. Bovendien zou Japan veel ontwikkelingslanden extra hulp in het vooruitzicht hebben gesteld in ruil voor hun stem en rijkelijk met snoepreisjes hebben gestrooid.

Maar de Indiase kranten staken ook de hand in eigen boezem. “India”, aldus een commentaar in The Indian Express, “beschikt over een overdosis vroomheid. Japan is dynamisch. India is oervervelend. Japan heeft Sony, Mitsubishi, Nissan en andere. India heeft dengue-koorts, en Moeder Teresa en de verzamelde werken van Mahatma Gandhi als troost.”

De dagen zijn voorbij dat India kon optreden als een woordvoerder van de ontwikkelingslanden, concludeerden de meeste kranten. Tot voor enkele jaren was India een van de boegbeelden van de vooral uit ontwikkelingslanden bestaande Beweging van Niet-gebonden Landen. Het merendeel van die landen koos nu echter zonder aarzeling voor Japan.

De grootste oppositiepartij, de nationalistische Bharatiya Janata Party, was er als de kippen bij om zout in de wonden te wrijven. Volgens de BJP had de regering onvoldoende gelobbied. Minister van Buitenlandse Zaken Inder Kumar Gujral kan er echter op wijzen dat hij besprekingen heeft gevoerd met zeker 75 buitenlandse collega's over de kwestie van de niet-permanente zetel, die India de laatste decennia al zes keer had bekleed. In het recente verleden heeft India tevergeefs betoogd dat het gezien zijn grote omvang en zijn bevolking van meer dan 900 miljoen mensen aanspraak kan maken op een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Een schrale troost voor New Delhi is intussen dat Australië, dat nadrukkelijk campagne voerde voor het kernstopverdrag door Portugal, werd verslagen voor een andere niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad.