Gehavend Feyenoord poetst geschonden imago enigszins op

ROTTERDAM, 24 OKT. Excuses waren na afloop snel gevonden. Feyenoord-coach Arie Haan wees na Feyenoord-AZ (1-0) dankbaar op de verzachtende omstandigheden. Vier basisspelers waren wegens schorsingen en blessures niet inzetbaar, de herinnering aan de afstraffing in Eindhoven was nog vers en de druk van het moeten groot. Van zo'n voetbalelftal valt weinig te verwachten, zei Haan.

Drie dagen na de ruim uitgevallen nederlaag tegen PSV (7-2) deed de nummer twee uit de eredivisie een poging het geschonden imago op te poetsen. In die opzet slaagde Feyenoord zo op het eerste gezicht. Voor eigen publiek wonnen de Rotterdammers gisteren moeizaam van AZ. Het betekende de vijfde thuisoverwinning op rij, maar het was geen zege om lang bij stil te staan.

Dat deed Haan dan ook niet. De trainer-coach maakte zich na de verplichte persconferentie snel uit de voeten. Maar niet nadat hij de aanwezigen op de hoogte had gebracht van zijn bevindingen van het rommelige duel. “Een zenuwachtige wedstrijd waarin iedere speler bang was om fouten te maken”, oordeelde Haan.

Zondag raakte Feyenoord het spoor bijster nadat verdediger Boateng met een rode kaart werd weggestuurd. Met zijn doldrieste optreden leidde de jeugdinternational aan het slot van de eerste helft de ondergang in van de koploper. Op aanvoerder Koeman na vergaten de Feyenoorders de rust te bewaren. Speldiscipline, in het verleden al vaker een onbekend begrip in Rotterdam, was ver te zoeken.

Haan kondigde na afloop interne maatregelen aan. Over de inhoud daarvan liet hij zich niet uit. Belangrijkste vraag was gisteren in hoeverre de ploeg op het disciplinaire vlak was hersteld van het echec in Eindhoven. Het antwoord daarop laat voorlopig op zich wachten. Het verweer van tegenstander AZ was te pover om de thuisploeg werkelijk schrik aan te jagen.

Feyenoord opereerde angstig en behoedzaam, maar kwam geen moment in gevaar. Pas halverwege de tweede helft drongen de bezoekers Feyenoord in het defensief. Maar verder dan een grote kans voor spits Amani-Dove, een Amerikaan die voor de tweede keer in de basis stond, kwam AZ niet.

Op dat moment leidde Feyenoord al met 1-0. Op slag van rust ging doelman Moens in de fout. De jeugdige keeper van AZ, algemeen beschouwd als een groot talent, stormde uit zijn doel toen aanvaller Taument alleen op hem af kwam na een dieptepass van Koeman. Moens miste de bal, maar liep Taument onderuit. Scheidsrechter Schaap wees naar de strafschopstip. Koeman, opnieuw het enige lichtpunt aan Feyenoord-zijde, schoot vervolgens raak vanaf elf meter.

Haan en de zijnen mochten van geluk spreken dat uitgerekend AZ op bezoek was in De Kuip. De nieuwkomer uit Alkmaar mist dit seizoen stootkracht en precisie in de voorste linie. In zes uitwedstrijden, die van gisteren meegeteld, scoorde de ploeg slechts twee keer. Een tegenstander met meer raffinement in de voorhoede zou Feyenoord ongetwijfeld een lastige avond hebben bezorgd.

Haan moest tegen AZ een beroep doen op spelers van de reservebank. Van Gastel, Van Wonderen en Sánchez ontbraken wegens blessures, Boateng en (invaller) Schuiteman wegens schorsingen. Claeys, Iwan, Vos en Zwijnenberg traden gisteren op als hun vervangers. Later mochten ook invallers Farouk, Jones en Saganowski hun geluk beproeven. Geen van de zeven kon imponeren in de gelegenheidsformatie.

Vooral linkerspits Iwan stelde teleur. De timide Pool, die in Rotterdam in de vergetelheid is geraakt, maakte een uiterst onzekere indruk. Met zijn risicovolle spel vormde hij een groter gevaar voor zijn medespelers dan voor zijn tegenstanders. Hij leed herhaaldelijk balverlies en vergat dat voetbal een teamsport is. Na ruim een uur wisselde Haan de Pool voor de Egyptisch middenvelder Farouk, een andere notoire bankzitter.