Feyenoord gunt Sport7 hooguit een kwartiertje

AMSTERDAM, 24 OKT. Een samenvatting van maximaal vijftien minuten. Meer gunt Feyenoord het commerciële tv-station Sport7 niet per competitie- of bekerwedstrijd in De Kuip. De Rotterdamse club wil baas in eigen stadion blijven.

“We willen zoveel mogelijk zelf bepalen of er een uitzending komt, wie de rechten krijgt en waar het geld naar toegaat”, zei voorzitter J. van den Herik gistermiddag voor het gerechtshof in Amsterdam. Daar diende het hoger beroep dat Feyenoord heeft aangespannen tegen de uitspraak van de Utrechtse rechtbankpresident op 19 maart.

President H. Hofhuis stelde de KNVB destijds in het gelijk in het kort geding over de tv-rechten van thuiswedstrijden van Feyenoord. Volgens de rechtbankpresident moet de Rotterdamse club zich neerleggen bij een meerderheidsbesluit van de algemene vergadering betaald voetbal.

Die keurde op 22 februari het contract tussen de KNVB en Sport7 (in oprichting) goed. Voor een bedrag van ruim 1 miljard gulden kwamen vrijwel alle tv-rechten voor zeven jaar bij het nieuwe sportkanaal terecht.

De rechtszitting was voornamelijk een herhaling van zetten, waarbij Feyenoord de werkwijze van de nieuwe sportzender opnieuw stevig kritiseerde. Sport7 adverteert al enkele weken met de live-uitzending van de klassieker Feyenoord-Ajax, 24 november om 18.00 uur. Van den Herik uitte in Amsterdam zijn woede daarover. “Ruim een maand vooraf loopt men al te leuren met die reportage”, klaagde hij. “Wij lopen daardoor het risico dat De Kuip niet vol is. De commerciële belangen van Sport7 zijn in de huidige situatie belangrijker dan de belangen van Feyenoord. Het is te gek voor woorden.”

President J. Willems van het gerechtshof toonde aan het einde van de zitting grote interesse in het zogenoemde vetorecht in de KNVB-reglementen. In het NOS-verleden mocht de thuisclub toestemming voor een live-uitzending weigeren als het stadion niet 'nagenoeg' uitverkocht was. “Wie beslist nu in de nieuwe constellatie met Sport7 of een live-uitzending doorgaat? De KNVB of nog steeds de thuisspelende club?” vroeg de president meermalen aan KNVB-directeur P. Vogelzang en advocaat J. Dommering. Na overleg erkende Vogelzang dat de thuisclub nog altijd het laatste woord heeft.

“Maar bij weigering zou dat contractbreuk met Sport7 betekenen”, betoogde KNVB-raadsman Dommering. “Dat leidt tot chaos en nieuwe gerechtelijke procedures. Sport7 zou in dat geval de financiële verplichtingen kunnen opschorten, waardoor vele clubs in grote moeilijkheden komen. Het belang van Feyenoord in deze zaak is zeer beperkt als je het vergelijkt met het bedrag van ruim 1 miljard gulden dat de KNVB voor de rechten heeft bedongen.” Uitspraak volgt op 14 november. (ANP)