Extra geld voor klassenhulpen onjuist besteed

ROTTERDAM, 24 OKT. Vier van de tien basisscholen hebben het geld dat bedoeld was voor het aanstellen van onderwijsassistenten, gebruikt om ontslag van leraren te voorkomen. Het gaat om een extra bedrag van honderd miljoen gulden voor zo'n vierduizend basisscholen.

Dit staat in een rapport van de Onderwijsinspectie, dat staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Netelenbos is “verbaasd” dat veel scholen het geld voor een hulpkracht in de klas gebruiken om ontslag van leerkrachten te voorkomen. Ze heeft de inspectie gevraagd deze gevallen nader te onderzoeken.

De coalitiepartijen nemen daar geen genoegen mee. Zij zijn bezorgd over deze uitkomsten en willen zo snel mogelijk opheldering van de staatssecretaris.

Het Tweede-Kamerlid Rijpstra (VVD) wil de scholen verplichten het geld uit te geven aan die zaken waar het voor bedoeld is. Dit standpunt staat op gespannen voet met het beleid om basisscholen meer zelfstandig te maken. Netelenbos heeft bij herhaling gezegd het geld om deze reden niet te willen 'oormerken'.

Vorig jaar stelde Netelenbos honderd miljoen gulden beschikbaar aan zo'n vierduizend basisscholen met ten minste 185 leerlingen om de taken van de leerkrachten te verlichten, vooral in de groepen 1 tot en met 4.

De inspectie onderzocht hoe de scholen dit bedrag de eerste twee weken van dit schooljaar hebben besteed. Bijna 20 procent van deze scholen blijkt het geld voor doeleinden te gebruiken die niet direct het onderwijs in de onderbouw ten goede komen. Duizend basisscholen hebben daadwerkelijk een onderwijsassistent aangesteld, aldus de inspectie. Nog eens duizend hebben daarvoor een vacature.

Voor VVD-woordvoerder Rijpstra is het nog te vroeg om te zeggen dat het project met de onderwijsassistenten is mislukt. “Maar als de scholen het geld niet gebruiken om de werkdruk van de leraren in de onderbouw te verlichten, dan valt het wellicht wel mee met die werkdruk.”

Net als de andere coalitiepartijen PvdA en D66 wil de VVD het onderwerp 'onderwijsassistenten' betrekken in de discussie over de verkleining van de klassen, zoals deze week is voorgesteld door de commissie-Van Eijndhoven.

Rijpstra: “Als het rendement van de assistenten te laag is, kunnen we de honderd miljoen gulden misschien beter besteden aan het aantrekken van extra leerkrachten.”