Elke bruid is een ster op haar trouwdag

Op een trouwdag is vrijwel alles mogelijk, mits er maar voor betaald wordt. Dat er voor een bruiloft bedragen van tussen de 15.000 en 20.000 gulden worden neergeteld, is niet uitzonderlijk.

HET AANTAL MENSEN dat trouwt loopt terug, maar steeds meer paren nemen deze gelegenheid te baat om een groot feest te geven. Eén dag wil de bruid - de bruidegom is eigenlijk bijzaak op zo'n dag - zich een filmster voelen en geld hoort dan geen rol te spelen. Bedragen tussen de 15.000 en 20.000 gulden zijn geen uitzondering. Exclusief de jurk, want die krijgen volwassen dochters ook nu nog van hun ouders.

Waar gaat al dat geld naar toe en waar wordt er getrouwd? Daar doet het eerste probleem zich voor: 67 procent van de bruidsparen wil feesten op een vrijdag en van de ruim 80.000 huwelijken per jaar worden er ruim 24.000 gesloten in de maanden juni en september. De tijd dat er getrouwd werd in het stadhuis van de woonplaats is passé. Aanstaande bruidsparen gaan shoppen aan de hand van de adviezen en advertenties in de bladen Trouwen en Bruid en bruidegom.

Gemeenten met een nietszeggend stadhuis vallen af, maar dorpen en steden met gevoel voor marketing zenden hun ambtenaren steeds vaker naar een dependance in een naburig horeca-etablissement, waar - uiteraard tegen een ruime vergoeding - het paar het jawoord èn een feest kan geven. Het Kurhaus in Scheveningen en The Grand in Amsterdam zijn geliefd, maar ook een stadje als Doetinchem speelt met een speciale trouwgelegenheid in op deze trend. In het Kurhaus kan men voor 1.800 gulden trouwen, maar het is dan wel de bedoeling dat de zaak in maximaal een uur rond is. Een pittoresk stadhuis op een vrijdag of zaterdag kost 1.000 gulden.

Het aanstaand echtpaar heeft ook heel wat noten op de zang over de ambtenaar die hen in de echt zal verbinden. Een aantal gemeenten heeft daarom deze functionarissen ertoe gebracht zich audiovisueel aan de klanten te presenteren, zodat deze in alle rust een keus kunnen maken. Als je alletwee blond bent, kan het bijvoorbeeld beeldig zijn voor een donkere ambtenaar te staan. Het is nog niet zover dat de bruidsparen eisen stellen aan de kleding van de ambtenaar van hun keuze, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Overigens bestaan er ook bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand: mensen die naast hun gewone werk free-lancen als trouwambtenaar.

Diep in hun hart zien veel mensen trouwen in de kerk als het toppunt van romantiek, maar vinden ze het toch wat ver gaan zich om die reden te bekeren. Voor hen ligt in Uithoorn de oplossing: de Thomaskerk is niet meer in gebruik als godshuis, maar er kan wel getrouwd worden. Een humanistisch raadsheer kan eventueel een gepaste ceremonie leiden en kenners verzekeren: niet van echt te onderscheiden.

In de Slotkapel in Egmond aan Zee kan zowel kerkelijk als wettig getrouwd worden en natuurlijk kijkt de ambtenaar er niet van op als het bruidspaar ook bij een burgerlijk huwelijk stemmige muziek wil horen. Kosten: ongeveer 700 gulden.

Als de locatie vaststaat, is het tijd het vervoer te regelen. De kans is groot dat de jongelui origineel voor de dag willen komen en kiezen voor een dubbeldekker (800 tot 1.200 gulden). Of toch maar een koets met paarden? Reken voor een trouwkoets op 750 gulden en per Jan Plezier (voor de gasten) ook op 750 gulden. Het kan ook veel duurder. Er zijn gevallen bekend waar het bruidspaar voor dat romantische vervoer duizenden guldens moest neerleggen. Behalve koetsen, paardentrammen en 'gewone' limousines (350 gulden voor het bruidspaar, 280 gulden per volgauto) doen ook Engelse taxi's en Amerikaanse sleeën uit de jaren vijftig het goed bij de postmoderne generatie. Kosten tussen de 600 en de 3.500 gulden. Een Utrechts bedrijf biedt de bruidegom de gelegenheid zelf te rijden in een spectaculaire sportwagen, een Lotus bijvoorbeeld of een Lamborghini (3.500 gulden). Een succes, want iedere bruid mag dan een koninginnetje zijn voor één dag, zo'n jongen heeft toch ten minste recht op een prins-Bernhardrol.

Maar in principe is de bruiloft er dus voor de vrouw en die moet iets hebben om aan te trekken. Ruim zeven maanden voor de bruiloft gaat de bruid op zoek naar De Jurk. Vaak met haar moeder, want die betaalt meestal. Een bruidsjurk kan 1.000 gulden kosten, maar het gemiddelde bedrag dat de bruidjes (laten) besteden ligt rond de 2.000 gulden. Dat is minder dan een aantal jaren geleden; door de scherpe concurrentie op deze krappe markt zijn de prijzen gedaald. Dat bedrag is wel exclusief accessoires (750 gulden) en ondergoed (150 gulden). Vergeet ook de kapper en schoonheidsspecialiste niet. Daarvoor hoort ongeveer 200 gulden te worden uitgetrokken.

De bruidegom is goedkoper klaar: voor 600 gulden zit hij knap in het pak, maar ook hij kan voor een echt trouwpak, compleet met vest èn lange jas kiezen voor 2.200 gulden

Marktleider op het gebied van bruidskleding is l'Innovation in Utrecht. Eigenaar-directeur mevrouw A. Graafmans zit al meer dan twintig jaar in het vak en haar maak je niet veel meer wijs. Vrouwen die zich in haar zaak komen oriënteren om vervolgens zelf thuis achter de naaimachine te gaan zitten, haalt ze er zo uit. “Die vrouwen kijken op een andere manier naar een jurk, ze willen weten hoe die gemaakt is. Mijn reactie is eenvoudig en doeltreffend: ik laat mijn verkoopsters alleen maar gecompliceerde modellen aandragen.”

Veel moeders schieten vol als ze hun dochter in spijkerbroek de paskamer zien binnengaan en er als prinsesje weer zien uitkomen. Eindelijk zien ze de dochter waar ze van droomden toen het kind nog sluimerde in de wieg en de creditcard ligt daarom snel op tafel. Mevrouw Graafmans blijft echter met beide benen op de grond: de bruid moet een contract tekenen waarin onder andere staat te lezen dat de bruidsjurk onder geen voorwaarde kan worden teruggebracht. Zaken zijn zaken tenslotte.

Hoe zit het eigenlijk met bruidsmeisjes? De volwassen variant leek verdwenen te zijn, maar is bezig aan een come back. Kosten: 600 gulden per bruidsmeisje. Ruim een kwart van de bruidsparen kiest voor bruidskinderen. Gelukkig voor hen zijn de ouders van de uitverkoren kleuters er zo trots op dat hun kinderen dit voorrecht te beurt is gevallen, dat zij die kosten meestal voor hun rekening nemen. In Putten is een zaak die uitsluitend dit soort kleding verkoopt. In de rekken hangen schattige jurkjes, maar ook mini-koninginnengewaden voor een paar honderd gulden. Natuurlijk heeft men ook jongenspakjes te koop, maar in de praktijk blijken mannelijke kleuters vaak niet zo geschikt voor deze vertederende rol: te verlegen of juist te wild. Twee bruidskinderen is gewoon, maar ook komt het voor dat de firma zes mini-bruidjes en -bruidegommetjes mag kleden. Reken op 400 gulden per meisje en op 300 gulden voor een bruidsjonkertje. Inclusief accessoires.

Drukwerk en fotograaf. Voor honderd uitnodigingen rekent de drukker 350 gulden en voor bedankjes ongeveer 250 gulden per honderd. De relatiegeschenkenhandel heeft de bruiloft ook ontdekt en wat is er leuker dan de gasten als leuke attentie na een week of twee een unieke sleutelhanger met inscriptie en/of met fotootje sturen? Die rijksdaalder per stuk maakt nu ook niet meer uit.

Een traditionele bruidsreportage compleet met album levert de professionele fotograaf al voor 1.000 gulden. Het grote verdienen begint voor hem meestal pas bij de nabestellingen: 7,50 gulden per stuk is geen uitzondering. Jonge, trendy bruidsparen, die gewone foto's niet onderscheidend genoeg vinden, kunnen kiezen voor een reportage die niet zou misstaan in de glossy modebladen. Veel extravagante poses, vage achtergronden. Bijna drie keer zo duur, maar dan heb je iets waar de nieuwe buren geheid van zullen opkijken. Natuurlijk kan een handige kennis een videofilm maken. Moet er een professional aan te pas komen, die ook kan plakken en monteren en in staat is een stemmig muziekje onder het beeld te plaatsen, reken dan op 750 gulden voor twee kopieën. Ten slotte het feest. Reken voor een diner of feest op 80 gulden per persoon en trek voor de receptie 25 gulden per gast uit.

Natuurlijk zijn tal van muzikanten bereid hun uiterste best te doen (voor 1.500 gulden), maar wat te denken van een professionele acteur die als nepgast voor verwarring en hilariteit zorgt? Een onbeschofte portier, een onbekende halfdronken oom uit Australië, een overrijpe flirterige vroegere vriendin, het is allemaal voor 1.250 gulden uit voorraad leverbaar. Na afloop van de partij wacht de bruidssuite. Gratis als het paar daar ook heeft gefeest. Bruidssuite zonder de omzet van een feest komt bij Van der Valk op 250 gulden, maar het Amstelhotel berekent 1.900 gulden en in Hotel des Indes kunt u voor 1.200 gulden terecht. Champagne is standaard. In veel hotels hoeft de bruidssuite de volgende dag pas om vier uur ontruimd te worden.

Lijkt het opvoeren van een bruiloft u wel wat, maar ziet u op tegen het geregel? Wend u dan tot een professioneel bureau dat zich gespecialiseerd heeft in trouwpartijen. Ze weten meer over trouwen dan u ooit kunt opzoeken en hun diensten zijn gratis. Ze werken namelijk op commissiebasis. Goedkoper zal de bruiloft er dus waarschijnlijk niet door worden, maar één keer in uw leven hoort geld geen rol te spelen. Of twee keer, of drie keer.

    • Gemma Naninck
    • Met Medewerking van Elly Torenvlied