Dole wil hulp Perot in race tegen Clinton

WASHINGTON, 24 OKT. De Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole heeft gisteren een beroep gedaan op de Texaanse zakenman H. Ross Perot, die kandidaat is voor de Hervormingspartij, om zich terug te trekken uit de strijd om het Amerikaanse presidentschap en zich achter Dole te scharen. Over de reactie van Perot is nog niets bekend, maar een woordvoerder zei dat Perot niet van plan was zijn campagne op te geven.

Minder dan twee weken voor de verkiezingen, die worden gehouden op 5 november, geven opiniepeilingen aan dat Dole er nog altijd niet in is geslaagd zijn achterstand van meer dan tien punten op president Clinton ook maar enigsins in te lopen. Ook de scherpe aanval die Dole de afgelopen week heeft ingezet op het morele gehalte van de regering-Clinton heeft nauwelijks afbreuk gedaan aan de voorsprong van de president.

Vorige maand nog verhinderden medewerkers van Dole dat Perot werd uitgenodigd om deel te nemen aan de televisiedebatten tussen de presidentskandidaten. Bij de presidentsverkiezingen van 1992 behaalde Perot 19 procent van de stemmen, en veel Republikeinen verwijten hem dat hij er de oorzaak van was dat president Bush verloor tegen Clinton. Dit jaar zou Perot volgens opiniepeilingen landelijk hoogstens op vijf tot tien procent van de stemmen kunnen rekenen. Medewerkers van Dole geloven echter dat zijn steun Dole aan de overwinning kan helpen in sommige staten in het Westen, waar Perot een grote aanhang heeft, vooral in de belangrijke staat Californië.