BKR-regeling

In al die terugblikken op de Beeldende Kunstenaars Regeling mis ik ook nu weer een vermelding dat er in de aankoopcommissie altijd een deskundige van het Stedelijk Museum zat, ik spreek nu over Amsterdam, die het aanbod als het ware afroomde. Op deze wijze bleef men op de hoogte en men kon meteen de collectie van Amsterdamse kunst een beetje op peil houden. Dit trouwens tot verontwaardiging van sommige kunstenaars die liever zagen dat er direct van hen werd aangekocht...

Ik kan me nog goed de paniek herinneren die een van de conservatoren overviel toen het werk van een van zijn 'protegées' werd weggestemd! Ten onrechte overigens, ik kwam te laat op de vergadering van die dag, maar kon - door alsnog mijn stem in te brengen - de situatie redden.

Ik denk dat een voorval als dit aangeeft dat al die kritiek op de BKR-periode nogal bespottelijk is... elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer de BKR niet had bestaan bezat het Stedelijk nu geen collectie vroege CoBrA.