Betsy Perk

Elke keer dat er uit de hoek van Tesselschade-Arbeid Adelt over Betsy Perk wordt bericht, wordt zij aangeduid als een nichtje van Jacques Perk. Zo ook door Margot Poll (NRC Handelsblad, 17 oktober). Maar daarom is het nog niet waar. Ze was een ouder zusje van de vader van Jacques en dus zijn tante.

Betsy mag dan geen opleiding hebben gehad, maar dat heeft haar niet belet een reeks boeken en toneelstukken te publiceren. Op haar oude dag, in 1902, schreef ze nog een boek met herinneringen aan haar neefje, dat nog niet is vergeten.

In 1872 trok zij met Mina Kruseman door het land. Voor volle zalen hielden zij toespraken over de rechten van de vrouw. De kranten hadden felle kritiek op dat optreden van de dames, zowel om hetgeen zij zeiden als wegens het feit, dat zij als vrouwen überhaupt in het openbaar durfden te spreken.

Betsy was in Nederland een pionier van het feminisme. Daarom heeft de gemeente Den Haag een paar jaar geleden in een saneringswijk met straatnamen van 19de eeuwse schrijvers een nieuwe straat genoemd naar Betsy Perk, de tante van Jacques.