Batenburg eindelijk verlost van Getronics

Het elektroinstallatiebedrijf Batenburg is eindelijk verlost van Getronics. Dit bedrijf maakte bekend zijn belang van 14,9 procent in Batenburg te hebben verkocht. Dat gebeurde omdat Getronics en Batenburg zich uiteenlopend ontwikkelen, aldus een officiële verklaring van Getronics. Getronics bezat de stukken sinds 1992.

De computerfirma kocht de 60.000 aandelen om samenwerking tussen beide bedrijven te bevorderen. Het in Rotterdam gevestigde installatiebedrijf zou mooi passen binnen de computer- en telecomleverancier Getronics, zo verklaarde topman Risseeuw toen.

Batenburg moest echter niets van Risseeuw hebben. De Rotterdammers wilden zelfstandig blijven en zouden zich tot elke prijs verzetten tegen een overname. Bij de benoeming van een nieuwe Batenburg-commissaris in 1994 brak er zelfs een kort gevecht uit tussen Getronics-getrouwen en tegenstanders. De strijd eindigde met een compromis.

Niettemin heeft de vijf jaar durende operatie wel iets opgeleverd. Op het pakket aandelen is een paar miljoen gulden boekwinst gemaakt die de winst per aandeel van Getronics ietsjes verhoogt. Sinds de belegering van Batenburg zijn de aandelen van het fonds sterk omhoog gegaan. In 1992 schommelde de koers rond de 120 gulden. Gisteren sloot Batenburg vijf dubbeltjes hoger op 206,50 gulden.