Archief Leeuwarden eist vertrek cheffin

LEEUWARDEN, 24 OKT. Tien van de twaalf medewerkers van het Gemeentearchief in Leeuwarden hebben het vertrouwen opgezegd in gemeente-archivaris A. Abelmann. Ze hebben zich ziek gemeld. Er zou al geruime tijd sprake zijn van ernstig verstoorde werkverhoudingen.

Het personeel vindt dat Abelmann ongeschikt is als manager. Ze zou niet functioneren en slecht leiding geven. Wethouder H. de Haan-Laagland zette afgelopen vrijdag twee medewerkers op non-actief, omdat ze de pers hadden ingelicht over de onvrede. Nadat de twee naar huis waren gestuurd, ondertekende de rest van het personeel een brief waarin men het vertrouwen in Abelmann opzegde en zich collectief ziek meldde.

Een gesprek tussen De Haan en het personeel haalde tot dusver niets uit. De medewerkers eisten dat Abelmann zou opstappen, maar De Haan wees dit af. De wethouder: “In werkoverleg zijn nooit problemen aangekaart. Ik heb geen slechte indruk van Abelmann.” De wethouder heeft inmiddels een gespecialiseerd bureau ingeschakeld dat de “patstelling” op korte termijn moet oplossen.

De Haan vindt het een hoopvol teken dat de archiefmedewerkers bereid zijn “loyaal” mee te doen aan het onderzoek. Het archief wordt nu draaiende gehouden door Abelmann en een assistent.