Westgaarde opent strooiveld voor Ajax-fans

AMSTERDAM, 23 OKT. Op het eerste gezicht is het een veldje van niks: zo'n tien bij vijftien meter kort gemaaid gras omzoomd door grijze kiezels. Op een van de hoeken staat een krukje, aan een van de lange zijden een overkapte bank. Zitplaatsen naast een groene leegte.

De geschiedenis van dit gras, en meer nog zijn bestemming, maken dit veldje echter meer dan bijzonder. Gisteren opende de Amsterdamse begraafplaats Westgaarde namelijk een Ajax-verstrooiveld waar aanhangers van de club na crematie hun as kunnen laten verstrooien. De lap van tien bij vijftien is afkomstig uit Ajax' oude onderkomen De Meer evenals het overkapte bankje; als plaats van bezinning schonk de club de dug-out van het oude hoofdveld.

“Ik heb Ajax al heel vaak langs zien komen bij een begrafenis”, vertelt F. Boon (48), medewerker asbestemmingen van Westgaarde en initiatiefnemer van het verstrooiveld. “Soms liggen ze in Ajax-shirt in de kist, of gaat er een sjaaltje mee het graf in. Dus waarom geen Ajax-veld als laatste rustplaats? De een laat zijn as verstrooien boven de Noordzee, de ander boven de Veluwe. Het gaat niet zozeer om de plek zelf, maar om de band die de overledene er mee had. De plek is dierbaar en Ajax heeft in veel mensenlevens voor dierbare herinneringen gezorgd.”

Boons woorden werden gistermiddag bij de opening gestaafd. Leden van de familie Daalmeyer onthulden het eerste gedenkplaatje, ter nagedachtenis aan hun vader en echtgenoot Rinus Daalmeyer. Na een wedstrijd van Ajax kreeg hij bij het stadion een hartaanval en stierf in het harnas, als echte fan. En ook ruim voor de opening meldde zich al een twaalftal geïnteresseerden bij Boon. “Maandag informeerde er nog een man naar de mogelijkheden. Hij wil met zestig mensen komen strooien. Dat is echt heel bijzonder. Normaal gesproken zijn het er twee of drie.”

De Nederlandse wetgeving staat het niet toe om buiten speciaal aangewezen gebieden as te verstrooien. Verzoeken van voetballiefhebbers om hun as op het voetbalveld te laten verstrooien worden dan ook niet gehonoreerd. Zo stond de Rotterdamse burgemeester A. Peper niet toe dat de laatste wens van bokser Bep van Klaveren werd uitgevoerd. Hij wilde de urn met zijn as laten begraven onder de middenstip van het veld van zijn geliefde Excelsior, maar de nabestaanden kregen geen toestemming. Het nieuwe strooiveld is echter een waardige vervanging, meent Boon.

In Engeland is het verstrooien van as in voetbalstadions al jaren gemeengoed. Er zijn zelfs zoveel voetbalaanhangers die hun as verstrooid willen zien op het veld van hun geliefde club, dat de Britse Football Association richtlijnen heeft uitgevaardigd om te voorkomen dat het gras wordt beschadigd. Zo kan verstrooiing van as in het doel, met name vlak voor een regenbui, tot kale plekken leiden. De overledene kan daardoor indirect - slippende keeper - nog aan het verlies van zijn geliefde club bijdragen. Vrijwel alle grote clubs in Engeland hebben daarom achter het veld een speciaal stukje gras gereserveerd.

The Times meldde enkele jaren geleden dat het aantal fans dat zijn as wil laten verstrooien gerelateerd is aan het aantal bezoekers dat een club per wedstrijd trekt. Zo krijgt Manchester United (gemiddeld 40.000 bezoekers) 20 tot 25 verzoeken per jaar en Manchester City (22.000) zo'n tien.

Een orde van grootte waar de medewerker asbestemmingen van Westgaarde zich in kan vinden. Boon: “Het gras laat het niet toe om meer dan 20 tot 25 verstrooiingen per jaar uit te voeren. Dat lijkt mij ook een mooi aantal.”