Verrassing Siemerink tegen Kafelnikov

ROTTERDAM, 23 OKT. Jan Siemerink heeft gisteren bij het tennistoernooi in Stuttgart de Russische topspeler Jevgeni Kafelnikov verslagen. De Nederlander won de partij in de tweede ronde met 3-6, 6-3 en 7-6. Ook Richard Krajicek plaatste zich voor de derde ronde. De Wimbledon-kampioen was te sterk voor de Fransman Armand Boetsch: 4-6, 6-3 en 6-2. Paul Haarhuis werd uitgeschakeld.

De verrassende overwinning van Siemerink kwam tot stand na een meeslepend duel, met veel fraaie punten en veel onnodige fouten. Zo sloeg Siemerink elf aces en maakte hij tien dubbele fouten. De als vierde geplaatste Kafelnikov leidde in de derde en beslissende set met 4-1. Hij kon niet voorkomen dat Siemerink een tiebreak uit het vuur sleepte. De Rus kwam dit keer op een 5-1 voorsprong, maar ook deze marge was niet voldoende voor de overwinning. Siemerink won zes punten op rij en verzekerde zich van een plaats in de volgende ronde.

De als achtste geplaatste Krajicek had alleen in de eerste set problemen met de verdedigend spelende Boetsch. Krajicek was in de eerste ronde vrijgeloot en moest nog wennen aan de vrij trage ondergrond in de Duitse hal. Krajicek schreef het prestigieuze toernooi in Stuttgart vorig jaar op zijn naam. Door zijn overwinning in 1995 kan hij dit jaar veel punten verliezen op de ATP-ranglijst. Hij staat nu zevende en moet zich bij de beste acht scharen om zeker te zijn van deelname aan het officieuze wereldkampioenschap, dat volgende maand in Hannover wordt gespeeld.

Paul Haarhuis had in zijn eerste partij tegen Michael Stich geen schijn van kans. De Duitser won in twee sets: 7-5 en 6-1. Stich kondigde voor de partij aan dat hij oud-speler Wally Masur voor de komende weken als coach heeft aangetrokken. De Australiër volgt de Nederlander Sven Groeneveld op.

Thomas Muster heeft vanochtend het toernooi in Stuttgart voortijdig verlaten. De Oostenrijker liep tegen de Australiër Mark Woodforde een beenblessure op. Muster moest bij de stand 3-6, 6-1 en 3-0 de partij staken.