Stemming accijnsverhoging uitgesteld

DEN HAAG, 23 OKT. De Tweede Kamer heeft gisteren opnieuw de stemming over de accijnsverhoging op benzine uitgesteld. Ook de stemming over de accijnsverhoging van twee kwartjes op een pakje shag en sigaratten ging niet door.

Oppositiepartij GroenLinks wil de stemming over ingediende moties uitstellen tot er duidelijkheid is over de bezuinigingen op het openbaar vervoer. Over de bezuinigingen van 75 miljoen gulden in 1997 zou minister Jorritsma (Verkeer) overleg voeren met de vervoersmaatschappijen en vervolgens een brief naar de Tweede Kamer sturen. Het overleg heeft inmiddels plaatsgehad, de brief is vanmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd. “In dat geval kunnen we eindelijk stemmen over de ingediende moties”, zei fractievoorzitter Rosenmöller (GroenLinks) vanmorgen.

Het verzoek om de stemming over de moties uit te stellen werd gesteund door de regeringsfractie PvdA en de oppositiepartij CDA. Het uitstel vond plaats tegen de wens van VVD en D66.

De regeringspartijen hebben een groot verschil van mening over de voorgenomen verhoging van de accijnzen op brandstof. De VVD-fractie is tegenstander van de verhogingen, tot onvrede van PvdA en D66. Deze twee partijen steunen het kabinetsvoornemen om met ingang van 1 juli 1997 de accijnzen op benzine, diesel en lpg te verhogen met respectievelijk elf, vijf en acht cent per liter.

Ook over de tabaksaccijnsverhoging is de coalitie verdeeld. PvdA en D66 staan achter het kabinetsvoorstel terwijl de VVD de accijnsverhoging afwijst. Het kabinet wil roken onder jongeren terugdringen. Eén van de maatregelen is om de accijns van sigaretten en shag te verhogen. Een hoge prijs zou jongeren afschrikken. De VVD gelooft hier niet in.