Run beleggers op aandelen Gazprom

ROTTERDAM, 23 OKT. Gazprom in Rusland, het grootste gasbedrijf ter wereld, heeft gisteren met succes een eerste uitgifte van aandelen afgerond. Beleggers tekenden zo massaal in op de waardepapieren van het semi-staatsbedrijf, dat Gazprom wel vijf maal zoveel aandelen had kunnen plaatsen.

De prijs werd op 15,75 dollar per pakketje van tien aandelen, in de vorm van American Depositary Shares (ADS) vastgesteld, hoger dan marktanalisten hadden verwacht, en ver boven de raming van 5 dollar die Gazprom zelf had gemaakt.

In deze eerste fase van privatisering en beursgang ging het nog maar om één procent van de aandelen, maar Gazprom kan daarmee al op een opbrengst van 373 miljoen dollar rekenen. Deze emissie moet de energie-moloch in staat stellen op grote schaal nieuwe investeringen te doen, vooral in uitbreiding van de export van aardgas die zowel Gazprom als de Russische staat aan deviezen moet helpen.

Vanaf aanstaande maandag begint de handel in aandelen-Gazprom, voorlopig op de beurzen van Moskou en Londen. Uiteindelijk wil Gazprom 9 procent van de waarde van het bedrijf in aandelen uitgeven, maar niemand weet nog hoeveel de enorme bezittingen aan gas- en oliereserves, pijpleidingen en dergelijke die zich tot ver buiten Rusland uitstrekken, waard zijn. Op basis van deze eerste prijsstelling voor aandelen kan de totale waarde op 38,5 miljard dollar geschat worden, meer dan de totale waarde van de Russische aandelenmarkt op dit moment.

Een winstprognose voor Gazprom op de korte termijn is moeilijk te geven, zeggen Russische economen. Gazprom kampt namelijk met enorme schulden aan de Russische overheid, die het bedrijf niet kan betalen omdat daar vorderingen ter waarde van vele miljarden roebels tegenover staan. De meeste buurlanden, ex-Sovjetstaten die nog steeds afhankelijk zijn van gasleveranties door Gazprom, kunnen hun rekeningen al jarenlang niet betalen. Tegelijkertijd heeft de Russische regering nog altijd een stevige greep op Gazprom met zijn vrijwel volledige monopoliepositie op de binnenlandse markt.