Reorganisatie bij Polygram kost 400 banen

ROTTERDAM, 23 OKT. Amusementsconcern Polygram gaat reorganiseren. Het reserveert 90 miljoen dollar (ruim 150 miljoen gulden) voor een saneringsoperatie die over de hele wereld 400 banen zal kosten. Dat heeft Polygram-president Alain Lévy vanmorgen bekendgemaakt.

De reorganisatie is een gevolg van tegenvallende resultaten in de muziekactiviteiten, de grootste inkomstenbron van Polygram. In reactie op de bekendmaking viel de koers van het fonds op de Amsterdamse beurs sterk terug. Polygram sloot gisteren op 84,90 en noteerde tegen het middaguur 77,50 gulden. De koers van Philips, voor driekwart eigenaar van Polygram, kreeg een tik mee: het fonds noteerde 57 gulden, twee gulden onder het slot van gisteren.

Een woordvoerder van Polygram kan niet zeggen of de reorganisatie te maken heeft met het recente aantreden van Cor Boonstra als Philips-president. Philips waarschuwde onlangs voor een tegenvallend derde kwartaal 1996 en kondigde aan geplande reorganisaties versneld te zullen uitvoeren.

De maatregelen die Polygram wil nemen als gevolg van “de stagnerende mondiale muziekmarkt” waardoor zijn muziekverkopen achterblijven bij de prognoses hebben betrekking op de Noord-Amerikaanse en Europese activiteiten. Over consequenties voor Nederland, waar het hoofdkantoor van Polygram staat, kon de woordvoerder nog geen details geven.

De belangrijkste ingrepen van Polygram betreffen een reorganisatie van de distributie en de marketing in Europa. Daarnaast herstructureert de onderneming haar divisie voor klassieke muziek, waarmee ze wereldmarktleider is. Ten slotte wordt het beroemde soul-label Motown aangepakt. Motown verhuist van New York naar Los Angeles, krijgt een nieuw managementteam en de artiesten- en platenportefeuille wordt onder de loep genomen.

De filmdivisie die Polygram sinds enkele jaren opbouwt ten koste van aanzienlijke aanloopverliezen is vooralsnog gevrijwaard van ingrepen.

Polygram kampt sinds 1995 met stagnerende omzet en resultaat. Vorig jaar stokte de omzet op 8,8 miljard gulden, amper 2 procent meer dan het jaar ervoor. De netto winst nam met slechts 3 miljoen gulden toe tot 741 miljoen.

Polygram-president Lévy maakte vanochtend bekend dat het bedrijfsresultaat van Polygram dit jaar, exclusief reorganisatielasten, op of net onder dat van 1995 zal uitkomen. Toen bedroeg het 1.084 miljard gulden. Bij de bekendmaking van de resultaten over de eerste helft van 1996 zei Polygram nog in de positie te verkeren “een hervatting van de groei te bereiken en ook dit jaar vooruitgang te realiseren”. De omzet van Polygram kwam in de eerste zes maanden uit op 4,3 miljard gulden, een toename met 300 miljoen tegenover de eerste helft van het voorgaande jaar. De netto winst lag met 272 miljoen gulden nog niet een procent hoger.