Polygram en Philips drukken effectenbeurs

AMSTERDAM, 23 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs lag vanochtend zwaar onder druk. Met name muziekproducent Polygram en moeder Philips, die driekwart van de aandelen heeft, kregen het flink te verduren. Philipsen Polygram namen de graadmeter van de beurs mee omlaag.

AMSTERDAM De AEX beursindex zakte bijna vijf punten naar 588. De mededeling dat de verslechterende resultaten bij Polygram dwingen tot reorganisatie kwam hard aan en had ook zijn weerslag op moeder Philips. Voor de laatste gold bovendien dat morgenochtend kwartaalcijfers bekend worden gemaakt. De vraag was volgens handelaren “hoe slecht zijn de cijfers?”, mede gezien de niet al te optimistische uitlatingen van concurrenten de laatste tijd. Polygram was tegen twaalf uur 7,40 gulden kwijtgeraakt op 77,50 gulden en Philips 2 gulden op 57 gulden.

De hele markt lag er slecht bij. De dollar, Wall Street en andere buitenlandse beurzen waren daar deels debet aan. Beleggers zijn bovendien afwachtend. Verschillende bedrijven komen met kwartaalcijfers. Hoewel de algemene economische indicatoren niet zo slecht zijn, wijzen de uitlatingen van veel genoteerde bedrijven niet op veel optimisme. Het zit beleggers allemaal niet zo lekker. “Het uur van de waarheid komt er met de publicatie van de cijfers de komende weken aan”, aldus handelaren.

Akzo moest 1,70 gulden inleveren op 220,50 gulden, Hunter Douglas 1,90 gulden op 124,50 gulden en Hagemeyer 1,70 gulden op 134,50 gulden. Océ moest een gulden omlaag naar 181 gulden en Unilever 3,30 gulden naar 264,30 gulden. Koninklijke Olie was in de slechte markt een uitzondering met een winst van 70 cent op 295 gulden.

Ook op de lokale markt vielen veel verliezen, maar de schade bleef hier voorshands beperkt. Gucci viel hier op met een achteruitgang van 4 gulden op 125 gulden. De obligatiemarkt brokkelde licht af.

De dollar was vanmorgen op de Europese valutamarkt duidelijk lager. De Amerikaanse munt stond om 10.00 uur op 1,7120 gulden vergeleken met 1,7210 gulden aan het slot van de handel van gisteren.

De daling viel aanvankelijk vrij fors uit, toen de Amerikaanse munteenheid ten opzichte van de Duitse mark door een zogeheten steunkoers zakte en steeds meer verkopen volgden. Daarop kwamen sommige marktpartijen evenwel met een tekort aan dollars te zitten.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren duidelijk lager gesloten. De Dow Jones index daalde met 29,05 punten (bijna 0,5 procent) tot 6061,82. De verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen bedroeg 15 tegen 9 bij een flinke omzet van 414 miljoen aandelen.

De Dow Jones index kwam in de loop van de dag op een verlies te staan van meer dan 50 punten. Vooral de technologiefondsen moesten het ontgelden. De koersen in deze sector waren de laatste tijd flink gestegen door positieve verwachtingen over de kwartaalcijfers. Nu de meeste cijfers bekend zijn, besloten veel beleggers winst te nemen. Ook de effectenbanken waren uit de gratie. Dat kwam door teleurstellende kwartaalresultaten van Salomon Brothers.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio kreeg voor de derde achtereenvolgende dag een achteruitgang van de Nikkei index te verwerken. Het verlies bleef beperkt tot 41,53 punten op 21.082,15 punten, wat neerkwam op 0,2 procent. Vooral staal- en elektrofondsen noteerden lager.