Pakhoed: structurele stijging van winst verwacht

ROTTERDAM, 23 OKT. Het distributie- en opslagconcern Pakhoed verwacht dat de winst van het bedrijf de komende jaren structureel omhoog zal gaan. Na twee tot drie jaar moet het netto resultaat van het bedrijf jaarlijks tussen de 120 en 195 miljoen gulden uitkomen. Die prognose is gisteren uitgesproken door bestuursvoorzittert N.J. Westdijk.

Het winstniveau van Pakhoed schommelde de afgelopen jaren tussen de 80 en 125 miljoen gulden. Vorig jaar werd een winst behaald van 121,5 miljoen op een opzet van 2,1 miljard. Dit jaar verwacht Pakhoed echter al een hoger netto resultaat uit gewone bedrijfsvoering dan de 61,6 miljoen gulden uit 1995. Westdijk benadrukte dat Pakhoed zich momenteel bevindt in een grondig reorganisatieproces “waarbij we precies weten wat voor de komende 10 tot 15 jaar onze business is”.

Om de kernactiviteiten (olieopslag, scheepvaart en opslag en distributie van chemicaliën) beter te kunnen financieren wil Pakhoed het garantievermogen versterken met 300 tot 350 miljoen gulden. Het concern gaat daartoe nieuwe preferente aandelen uitgeven, alsmede een achtergestelde lening. De solvabiliteit van Pakhoed zal daarmee stijgen naar 29 procent.

Pakhoed gaat de komende weken roadshows organiseren om beleggers warm te maken nieuw geld in het concern te steken. ING Barings leidt de emissie. Van het totale bedrag van 300 tot 350 miljoen dat Pakhoed wil ophalen wil Pakhoed voor 150 miljoen aan cumulatief preferente aandelen uitgeven. Deze aandelen geven recht op een vast dividend. De achtergestelde lening moet 150 miljoen opbrengen. Ongeveer 100 miljoen van dit bedrag wordt opgehaald via een zogeheten Orange-arrangement, een achtergestelde lening waarbij de rente en aflossing in aandelen worden betaald. Details over de emissie worden in de tweede helft van november bekendgemaakt.

Hoe snel Pakhoed de beoogde winstprognose zal waarmaken kon voorzitter Westdijk niet precies zeggen. “We hebben de wereld niet aan een touwtje.” De onderneming saneert de matig draaiende olie-opslagactiviteiten in Rotterdam. Reorganisatiekosten drukten de halfjaarwinst eerder al met 54 miljoen. Ook loopt er een reorganisatie bij de nieuwe dochter Univar in de Verenigde Staten. Pakhoed heeft ondermeer het management vervangen en streeft naar een beter voorradenbeheer.

Eind deze maand hoopt Pakhoed de deal af te ronden rond Furness, een cluster van bedrijfjes uiteenlopend van overslag in de haven, distributeurs van levensmiddelen en papier tot autodealers, dat voor 95 miljoen gulden wordt overgedaan aan de Hollandse Industriële Maatschappij, waarvan de familie Lubbers grootaandeelhouder is. De transactie levert Pakhoed in de tweede helft van dit jaar nog een buitengewone last op van drie miljoen gulden.