Overnamestrijd Financieele Dagblad

ROTTERDAM, 23 OKT. De zakenkrant Het Financieele Dagblad is inzet van een overnamestrijd. Naast het Britse concern Pearson, de eigenaar van de zakenkrant Financial Times die op dit moment exclusief onderhandelt over een overname van de krant, hebben nog tenminste twee partijen een bod gedaan op de krant. Dit heeft voorzitter A. van Cortenberghe van de personeelsstichting van Het Financieele Dagblad gisteren desgevraagd bevestigd.

Uitgevers De Telegraaf en VNU en de Belgische zakenkrant de Financieel Ekonomische Tijd worden door ingewijden genoemd als partijen die een bod zouden hebben gedaan op Het Financieele Dagblad. Bestuurslid J. Lamers van De Financieel Ekonomische Tijd verklaarde gisteren een bedrag te willen betalen van 50 tot 60 miljoen gulden voor het FD als de onderhandelingen met Pearson mislukken. Hij zegt formeel geen bod te hebben gedaan, maar heeft zijn interesse wel kenbaar gemaakt bij de eigenaar, directie en commissarissen van de krant. Volgens hem is ook de Telegraaf geïnteresseerd. Deze Amsterdamse uitgever weigerde gisteren commentaar. VNU ontkent geïnteresseerd te zijn in Het Financieele Dagblad (FD).

Binnen het FD circuleert het verhaal dat Pearson 80 miljoen gulden zou hebben geboden voor de krant. Economisch eigenaar van het FD is een houdsterfirma van de familie Sijthoff. Deze houdstermaatschappij is in het bezit van certificaten van het FD, de aandelen zijn ondergebracht in een aparte stichting waardoor de zeggenschap van de familie Sijthoff sinds 1983 is beperkt. Pearson eist dat de certificaten weer worden omgezet in stemgerechtigde aandelen (zogeheten decertificering).

Van Cortenberghe bevestigde gisteren dat de personeelsstichting en de ondernemingsraad van het FD vandaag en morgen in het bijzijn van het bestuur met medewerkers zullen spreken “over de ontstane situatie”. “De personeelsstichting ziet op zich afkomen dat een oordeel moet worden gevormd over decertificering”, aldus de voorzitter. De personeelsstichting beslist daarover volgens Cortenberghe autonoom, maar “zal luisteren naar geluiden in de onderneming en naar het advies van de ondernemingsraad”.

Evenals Pearson is ook de Financieel Ekonomische Tijd alleen geïnteresseerd in een overname van de aandelen. “De certificaten? Nu gaan we lachen”, zegt Lamers daarover. “We gaan niet veel geld uitgeven om niets over een onderneming te zeggen te hebben.” Medewerkers van de Financieel Ekonomische Tijd hebben een belang van vijf procent in de aandelen van de krant.