Oproep tot algemene staking in België

BRUSSEL, 23 OKT. De Belgische socialistische vakbondscentrale ABVV heeft voor aanstaande maandag opgeroepen tot een algemene staking van 24 uur. Met de staking in zowel de particuliere als de overheidssector wil de bond druk uitoefenen op het overleg met de werkgevers over een centraal sociaal akkoord voor de komende twee jaar. De christelijke vakbond ACV en de liberale ACLVB hebben zich niet bij de stakingsoproep aangesloten en hebben de actie “voorbarig” genoemd.

De aankondiging van de staking gisteren kwam als een grote verrassing, omdat het overleg met de werkgevers over een centraal akkoord nog volop aan de gang zijn. Werkgeversorganisaties hebben de staking “een bom onder het sociaal overleg genoemd”.

De socialistische bond wil bij een akkoord met de werkgevers loonmatiging aanvaarden in ruil voor arbeidstijdverkorting met behoud van het volledige salaris. Op het ogenblik is de werkweek in de meeste sectoren 38 uur.

Premier Dehaene heeft gezegd dat de sociale partners tot 4 november de tijd hebben om overeenstemming te bereiken over maximale loonstijgingen en werkgelegenheid. Lukt dat niet, dan wil de regering een loonmaatregel nemen. Gisteren werd in de Luikse staalsector al gestaakt. Ambtenaren dreigen met staking als de regering ingrijpt in de overheidspensioenen.