ONCE biedt Indurain jaarsalaris van 18 mln

ROTTERDAM, 23 OKT. Wielrenners zijn geen grootverdieners, vergeleken met boksers, golfers, tennissers en autocoureurs. Voor Miguel Indurain wil de Spaanse blindenloterij ONCE graag een uitzondering maken. Volgens de Franse sportkrant l'Equipe kan de vijfvoudige Tourwinnaar volgend seizoen ongeveer achttien miljoen gulden verdienen, als hij het witte tricot van Banesto verruilt voor het roze tenue van ONCE. Indurain heeft bedenktijd gevraagd.

Het geboden salaris is het viervoudige van zijn huidige inkomsten bij Banesto. De aanbieding overstijgt ook het huidige budget van ONCE, dat met Alex Zülle en Laurent Jalabert al twee kampioenen in huis heeft. De Zwitser en de Fransman zouden Indurain aan diens zesde Tourzege moeten helpen; uniek in de wielerhistorie. Dit jaar was de 32-jarige renner al voorbestemd het record te verbeteren, maar zijn lichaam blokkeerde in het Franse hooggebergte. Indurain werd onttroond door de Deen Bjarne Riis.

Na zijn nederlaag in de Tour begonnen de speculaties over een mogelijk afscheid. Indurain sprak stoere taal over een sportief herstel, maar in de Ronde van Spanje stapte hij vorige maand voortijdig van de fiets. Banesto had hem tot deelname aan de Vuelta verplicht, wat Indurain slechts matig kon waarderen. Hij was uit vorm en wilde rust.

De vertrouwensrelatie met Banesto-manager Jose-Miguel Echavarri was verslechterd. Indurain was gewend zelf zijn programma samen te stellen, sinds hij in 1991 de beste wielrenner ter wereld was geworden. Toen Banesto vervolgens schermde met de komst van oud-wereldkampioen Abraham Olano, was Indurain voor het eerst in zijn twaalfjarige profloopbaan geïnteresseerd in aanbiedingen van andere werkgevers.

Indurain zal nu moeten kiezen tussen de korte en de lange termijn. Bij ONCE heeft hij door het sterke ploegenspel meer kans op een zesde Tourzege. Bij Banesto heeft hij een aanbieding om na zijn actieve loopbaan pr-werkzaamheden te verrichten.