Netelenbos wil kleinere klassen èn assistenten

DEN HAAG, 23 OKT. Staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) wil het bedrag van 100 miljoen gulden dat vorig jaar is uitgetrokken voor het aanstellen van 1.500 klasse-assistenten niet besteden aan de verkleining van klassen. Dit liet zij gisteren weten bij de presentatie van het rapport 'Klassenverkleining' van de commissie-Van Eijndhoven.

Het rapport adviseert het maximum aantal leerlingen in klassen van de onderbouw van de basisschool op 25 te stellen en in de bovenbouw op 34. Voor die operatie, waarmee Netelenbos in augustus 1997 wil beginnen, zijn op termijn 11.550 nieuwe leerkrachten nodig. Volgend jaar kost dat 175 miljoen gulden en op den duur 1,1 miljard per jaar. Commissie-voorzitter S. van Eijndhoven suggereerde gisteren dat het geld dat eerder is uitgetrokken voor 1.500 onderwijsassistenten, die de leerkrachten in de klas moeten ondersteunen, wellicht hiervoor gebruikt kan worden. Zijn onderzoek zou hebben aangetoond dat hulpkrachten nauwelijks bijdragen tot verbetering van het basisonderwijs.

Netelenbos is ervan overtuigd dat klasse-assistenten wel degelijk een goede invloed kunnen hebben en wil vasthouden aan hun aanstelling. Over de vraag waar het geld voor de extra leerkrachten dan vandaan moet komen, heeft zij “goed overleg” gevoerd met minister Zalm (Financiën). Zij kondigde aan tijdens het voorjaarsoverleg hierover uitsluitsel te geven.

Alle grote politieke partijen hebben verheugd gereageerd op het advies van Van Eijndhoven. Ze zijn het erover eens dat er fors geïnvesteerd moet worden in het basisonderwijs, maar ze verschillen van mening over de vraag waar het geld vandaan moet komen. Het CDA komt volgende week met een plan om 100 miljoen gulden uit de onderwijsbegroting te reserveren voor klassenverkleining. Woordvoerder Koekkoek liet weten dat het geld voor de onderwijsassistenten “beter in de lijn van Van Eijndhoven kan worden besteed”.

De VVD wil voor de uitbreiding van het aantal leerkrachten vooral wachtgelders inzetten. Eventueel zouden wachtgelders van middelbare scholen moeten worden omgeschoold voor het basisonderwijs. De PvdA vreest dat er niet voldoende wachtgelders beschikbaar zijn. Dat blijkt volgens de partij uit uitspraken van de onderwijsbond ABOP, die waarschuwt dat het een forse extra investering vergt om leerkrachten om te scholen.

“De meeste wachtgelders komen uit het middelbaar onderwijs in het noorden en oosten van het land. Het is niet zo eenvoudig als de VVD stelt om hen klaar te stomen voor de vacatures in het basisonderwijs in het westen”, aldus een woordvoerder van de bond. De ABOP vindt dat de 11.500 vacatures vooral moeten worden gevuld vanuit de PABO's, de beroepsopleiding voor het basisonderwijs.