KPN smoort conflict met huisbankiers

KPN heeft een controverse met zijn huisbankiers over de verschaffing van een lening van 2,25 miljard gulden voor de overname van de Australische vervoerder TNT in de kiem gesmoord. De huisbankiers (een groep van tien banken, waaronder ABN Amro, ING, Rabobank en Citibank) waren ontevreden over de ondergeschikte rol die zij zouden krijgen en over hun afhankelijkheid van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die de lening voor KPN arrangeert.

Goldman Sachs neemt in eerste instantie de hele lening voor zijn rekening, om die vervolgens in porties onder te brengen bij tien andere banken. De veiling techniek die Goldman Sachs daarbij wil gebruiken wekte irritatie bij de andere banken. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zijn de voorwaarden inmiddels versoepeld, zodat de hoogste bieder op de lening een meer prominente plaats krijgt als mede-arrangeur van de lening naast Goldman Sachs. Vooruitlopend op het afsluiten van de lening op 31 oktober wil KPN geen commentaar geven.