Voorbijganger steekt overvaller neer tijdens bedreiging van agente

AMSTERDAM, 21 JULI. Een 54-jarige in Amsterdam woonachtige Engelsman heeft gisteren een overvaller neergestoken.

De Engelsman die toevallig voorbij liep, stak op de overvaller in toen deze een politieagente bedreigde met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Dat zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

De overvaller, een 34-jarige statenloze man zonder vaste woon- of verblijfplaats, had kort daarvoor in de Leidsestraat een juwelier van enkele horloges beroofd. De gealarmeerde politie reed de overvaller klem op de Prinsegracht. Daar richtte hij zijn "vuurwapen' op het hoofd van de politieagente. Volgens de politie vertoonde het wapen - een gaspistool - een treffende gelijkenis met een Browning FN 9mm.

De Engelsman haalde, volgens de politie, “een mes uit de schede” en stak de overvaller in de zij. “Aanvankelijk zag het er ernstig uit, maar na behandeling in een ziekenhuis kon de overvaller worden ingesloten”, aldus de politie. Het mes dat in de consternatie op de grond is gevallen is vooralsnog onvindbaar. “Gezien de aard van de verwonding kan het geen groot mes zijn geweest”, aldus de politiewoordvoerder.

De Engelsman werd meegenomen naar het politiebureau om te worden verhoord ter zake van mishandeling. Het steken van de overvaller is een strafbaar feit. De officier van justitie zal moeten uitzoeken of de daad van de voorbijganger gerechtvaardigd was. De enige rechtvaardigingsgrond is noodweer. Daarbij moet het geweld van de voorbijganger worden afgewogen aan het geweld van de overvaller. De juridische vraag is of het geweld van de voorbijganger "proportioneel' was. Is een messteek in de zij een geëigend antwoord op het bedreigen met een imitatie-pistool. Volgens art. 41 van het Wetboek van strafrecht is men tot noodweer gerechtigd indien er sprake is van “Noodzakelijke verdediging van een eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding”.

Volgens de woordvoerder van de Amsterdamse politie had de man “volledig vrede” met deze gang van zaken. Hij is na verhoor weer heengezonden. De politie zegt blij te zijn met de steun die de agenten hebben gekregen, maar wijst op de risico's van dit soort acties. “Het is goed afgelopen, maar je weet natuurlijk nooit wat zo'n overvaller doet.”