Kliniek huisartsen in Zeeweg Ziekenhuis

VELSEN, 23 OKT. Het Kennemer Gasthuis in Haarlem wil over enkele weken een huisartsenkliniek opzetten in het Zeeweg Ziekenhuis in IJmuiden, een van de drie locaties van het Haarlemse fusieziekenhuis. De kliniek wordt bemand door de 29 huisartsen in Velsen, de gemeente waartoe IJmuiden behoort. De onderhandelingen tussen het ziekenhuis met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het ministerie van VWS zijn in een afsluitend stadium.

De 35 bedden tellende kliniek is bedoeld voor patiënten die geopereerd zijn in een van de twee locaties van het Kennemer Gasthuis in Haarlem en die in de eigen omgeving van Velsen willen uitzieken.

Ook worden patiënten opgenomen die een korte specialistische behandeling ondergaan en die vervolgens aan de huisartsen in de kliniek worden overgedragen. Verder willen de huisartsen zelf zorgbehoevende patiënten opnemen die niet direct specialistische hulp nodig hebben, bijvoorbeeld patiënten met een gecompliceerde longontsteking of met een 'uit de hand gelopen' suikerziekte.

Het Kennemer Gasthuis beschouwt de huisartsenkliniek als “een proeftuin”. Het ziekenhuis wil met de huisartsenkliniek meer “zorg op maat” leveren. Directeur patiëntenzorg R. Peters: “De huisarts is de baas. Er is in de loop der jaren een scherpe scheiding gemaakt tussen het ziekenhuis en de huisarts. Wij willen daar een brug tussen slaan.” Het ziekenhuis hoopt op langere termijn ook kosten te besparen. Peters: “Het aantal ligdagen in een huisartsenkliniek is kleiner. En bovendien grijpen huisartsen minder snel dan specialisten naar het medisch instrumentarium zoals röntgenfoto's.”

De reguliere kliniek van het Zeeweg Ziekenhuis in IJmuiden werd in mei van dit jaar gesloten. De polikliniek bleef bestaan. Sinds 14 oktober werken de huisartsen in Velsen ook al in een zogeheten huisartsenpost op de locatie Zeeweg. Hier kunnen patiënten 24 uur per dag terecht voor spoedgevallen.