Israel biedt Chirac excuses aan over optreden politie

JERUZALEM/PARIJS, 23 OKT. De Israelische premier, Netanyahu, heeft gisteren zijn excuses aangeboden voor de “al te grote ijver” van veiligheidsagenten tijdens het bezoek van de Franse president, Chirac, aan Jeruzalem.

Gisteren kwam Chirac twee keer aanvaring met de Israelische veiligheidspolitie. 's Ochtends viel Chirac woedend uit tegen agenten die probeerden te verhinderen dat fotografen foto's maakten van een gesprek tussen Chirac en Palestijnse winkeliers. Gistermiddag eiste Chirac dat veiligheidsagenten de Franse kerk van Saint-Anne in Jeruzalem zouden verlaten voordat hij het complex bezocht.

Vanmorgen sprak Chirac het Palestijnse parlement bestuursautonomie in Ramallah toe. De Franse president, die weigerde de Knesset toe te spreken, is het eerste staatshoofd dat het parlement van de bestuursautonomie toespreekt. Chirac riep de Palestijnen op geen geweld te gebruiken om hun verlangen naar een onafhankelijke staat te verwezenlijken.

In Israel is met grote teleurstelling gereageerd op de pro-Palestijnse accenten van Chiracs bezoek. “We blijven met het gevoel zitten”, schreef de krant Yedioth Achronoth vanmorgen, “dat het bezoek aan Israel in feite op de Arabische landen was gericht”. In zijn welkomstwoord tot Chirac onderstreepte de voorzitter van de Knesset gisteren “dat wij meningsverschillen met U hebben”.

Onze correspondent in Parijs voegt hier aan toe: In Frankrijk zelf is rustig gereageerd op de beelden van het tumultueuze bezoek van president Chirac aan Oost-Jerusalem. De teneur van de berichtgeving was positief. Jacques Chirac die zegt waar het op staat tegen Israelische veiligheidsagenten, dat valt over het algemeen goed in Frankrijk. De ochtendkranten analyseren het stekelige bezoek van Chirac aan Israel vandaag diepgaander. Libération opent zijn voorpagina met de kop 'Chirac maakt zijn eigen intifadah'. Diplomatiek redacteur Jacques Amalric herinnert er aan dat Chirac in 1975 als minister-president onder Giscard d'Estaing in Moskou ook al eens impulsief en effectief optrad tegen te hinderlijke beveiligingsagenten van de ontvangende staat.

Of Chiracs optreden deze keer effectief is, staat niet voor alle Franse commentatoren vast. Terwijl Le Figaro het fier laten wapperen van de Franse vlag in Jeruzalem toejuicht, stellen de nieuwszender LCI en Libération vanmorgen vast dat Chirac vooral zijn van De Gaulle geërfde Midden-Oostenpolitiek heeft gediend. De politieke en economische voordelen van een bevoorrechte positie bij Arabische landen in het Midden-Oosten zouden voor Frankrijk veelvuldig zijn. De Arabische landen zouden Chirac erkentelijk zijn wanneer hij tegenwicht biedt aan de dominante (pro-Israelische) rol van de Verenigde Staten.

Anders dan zijn grote voorbeeld generaal De Gaulle pretendeert Chirac een evenwichtige rol - tussen Arabieren en Israeliërs - te willen spelen. Wanneer hij dat bovendien zegt namens Europa te doen, aldus Pierre-Luc Séguillon van LCI, tast hij met zijn reis van deze week ook de Europese geloofwaardigheid als mogelijk objectief bemiddelaar aan. Gezien de grote financiële hulp die Europa aan de Palestijnen geeft, riskeert Chirac met zijn huidige 'symboolpolitiek' diegenen gelijk te geven die denken dat Frankrijk de Europese politiek slechts gebruikt als verlengstuk van Frankrijks ambities, zo suggereert Libération.