Hogere kwartaalwinst voor Shell Oil

Shell Oil, de Amerikaanse dochter van de Koninklijke/Shell Groep, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst behaald van 504 miljoen dollar. Dat is 90 miljoen dollar meer dan in de overeenkomstige periode vorig jaar en tevens het hoogste kwartaalresultaat tot nu toe. Zonder buitengewone posten is het nettoresultaat met 62 miljoen dollar ofwel 14 procent toegenomen tot 493 miljoen dollar.

De winstverbetering is voornamelijk veroorzaakt door de hogere prijzen voor ruwe olie en aardgas. Ook zijn de marges op geraffineerde producten iets toegenomen, evenals de verkoop van geraffineerde en chemische producten. Over de eerste negen maanden steeg het resultaat dit jaar met 308 miljoen dollar naar 1,45 miljard dollar. Geschoond voor bijzondere posten bedroeg de toename 201 miljoen dollar tot 1,32 miljard. De omzet groeide in het derde kwartaal van 6,8 tot 8,15 miljard dollar en over de eerste negen maanden van 18,11 tot 20,83 miljard dollar.