'Het geheim van Delft' een week in Filmmuseum

Het geheim van Delft (1917, Maurits Binger). Van 24 t/m 29 okt. Dag. 20u30. Amsterdam, Nederlands Filmmuseum, Vondelpark 1. Inl. 020-5891400.

AMSTERDAM, 23 OKT. In het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam is de komende week de zwijgende Nederlandse film Het geheim van Delft te zien. De tachtig jaar oude film, die door Maurits Binger werd geregisseerd, wordt vertoond met een geluidsband van de muziek die Henny Vrienten vorig jaar ter gelegenheid van de restauratie componeerde. Vrienten kreeg onder meer voor deze score het Gouden Kalf behorende bij de Vakprijs Filmmuziek tijdens het Nederlands Film Festival.

Het geheim van Delft, waarin onder anderen 'Neerlands eerste filmdiva' Annie Bos en een zeer jonge Lily Bouwmeester meespelen, was een productie van de Haarlemse Filmfabriek Hollandia, bijgenaamd 'Hollywood aan het Spaarne'. Het is een thriller over een uitvinder in een aardewerkfabriek die wordt beschuldigd van moord. De film was bij de première in 1917 een groot succes, leek daarna in de archieven verloren te zijn gegaan. Pas in 1994 werd een nitraatkopie op een zolder gevonden.

De muziek bij Het geheim van Delft werd tijdens het Nederlands Film Festival 1995 opgenomen door het Basho Ensemble, aangevuld met Joost Belinfante en Fay Lovsky. In een interview met deze krant vertelde Henny Vrienten vorig jaar dat hij zich bij het schrijven van de score voor deze “'vette' film, volksvermaak met alle klassieke thema's erin” had opgesteld “als een gepassioneerde bioscooppianist uit het tijdperk van de stomme film. De muziek is dik aangezet (-) ik heb de hele bonbondoos opengetrokken.”