Handelsmissie naar Brazilië afgeblazen

DEN HAAG, 23 OKT. De voorgenomen handelsmissie naar Brazilië, die medio november zou plaatsvinden onder leiding van minister Wijers (Economische Zaken), gaat niet door. Te weinig Nederlandse bedrijven bleken geïnteresseerd in het bezoek, aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Het lag in de bedoeling dat zo'n 20 à 25 managers van grote Nederlandse bedrijven Wijers naar Zuid-Amerika zouden vergezellen. Dit aantal werd niet gehaald. Daarom heeft Economische Zaken de missie in overleg met de werkgeversvereniging VNO-NCW geschrapt.

“Kennelijk is het bedrijfsleven een beetje missie-moe”, aldus de woordvoerder van Economische Zaken.

Het werkbezoek van Wijers aan Brazilië gaat wel door. De minister vertrekt op 18 november naar het Zuidamerikaanse land. Daar zal hij spreken met Braziliaanse bewindslieden en managers van grote Nederlandse bedrijven die in het land actief zijn.

Het niet doorgaan van de missie naar Brazilië is voor Wijers een teleurstelling. Begin september sprak hij de hoop uit dat veel Nederlandse bedrijven hem tijdens zijn bezoek zouden volgen, omdat de economische activiteiten vanuit Nederland in Latijns Amerika volgens de minister op “een laag peil” staan.

Economische Zaken heeft, al dan niet in samenwerking met handelsorganisaties, dit jaar een groot aantal handelsmissies georganiseerd. De meest recente was die naar India onder leiding van staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken). Andere gingen onder meer naar naar Zuid-Afrika, Noord-Korea, Zuid-Korea Hongarije, Turkije, Vietnam, en Egypte.

Ook staat nog een aantal bezoeken op stapel. Zo vertrekt eind deze maand een delegatie naar Georgië. In november reizen premier Kok en minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) naar Japan en de Filipijnen. In hun missie reizen geen ondernemers mee, een van de redenen was dat de top van het Nederlandse bedrijfsleven minister Wijers zou vergezellen naar Brazilië.