Groot deel Gelderse VVD wenst Kamminga

ARNHEM, 23 OKT. Een 'overgrote meerderheid' van de VVD in Gelderland geeft een voorkeur aan voormalig MKB Nederland-voorzitter Jan Kamminga als nieuwe commissaris der koningin in de provincie. Dit heeft vice-voorzitter Zijlmans van de Gelderse VVD-fractie vanochtend desgevraagd bevestigd.

Volgens Zijlmans, die vanochtend de mening onder de fractieleden heeft gepeild, is een 'gekwalificeerde meerderheid' van de fractie voor de benoeming van Kamminga. Daarmee stelt de Gelderse VVD zich op een ander standpunt dan de Gelderse vertrouwenscommissie, die zich vorige week in een advies aan minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) in meerderheid uitsprak voor oud-minister Nijpels. De VVD'er in de commissie, fractievoorzitter mevrouw Van Berkestijn, was toen tegen de voorkeur voor Nijpels.

De vertrouwenscommissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de Gelderse partijen, heeft zich de afgelopen maanden gebogen over de vraag welke VVD'er de opvolger moet worden van Jan Terlouw, die op 1 december opstapt als commissaris der koningin. Dat de provincie Gelderland een VVD'er als nieuwe commissaris krijgt, is het gevolg van afspraken in Den Haag. De commissie was er veel aan gelegen om één kandidaat naar voren te schuiven. Dat bleek vorige week dus niet gelukt.