Fam. Lubbers verkoopt deel belang in HIM

ROTTERDAM, 23 OKT. De familie Lubbers verkleint haar meerderheidsbelang in Hollandia Industriële Maatschappij (HIM) van een kleine 80 procent tot beneden de 33 procent. Dat heeft HIM-directeur R.M. Lubbers vanochtend bevestigd.

De transactie maakt onderdeel uit van voorbereidingen voor de overname van het bedrijvencluster Furness door HIM.

De familie verkoopt een deel van haar belang om met de opbrengst daarvan alle activa en passiva van HIM te kopen, waaronder het 49 procents belang in de Mercon Groep (metaal) en een vordering op Windpark Californië USA. De familie betaalt voor deze activa en passiva 42 miljoen gulden (boekwaarde per ultimo 1995). Het belang van de familie Lubbers in HIM wordt bovendien verder verkleind door een openbare emissie van HIM op de beurs die ruim 50 miljoen gulden moet opbrengen, zo maakte HIM gisteren in een persbericht bekend.

Met de 42 miljoen gulden die HIM van de familie Lubbers krijgt en de ruim 50 miljoen gulden die het ophaalt met de emissie betaalt HIM het Rotterdamse havenbedrijf Pakhoed voor de overname van Furness (koopprijs 94,65 gulden). HIM wil zich omvormen tot een houdstermaatschappij en stoot daartoe alle resterende activa af die nog verband houden met de vroegere activiteiten van het aan de beurs genoteerde familiebedrijf, waaronder waterbouwkundige werken, offshoreconstructies, fabrieksinstallaties en activiteiten in de sector duurzame energie. De overname van Furness wordt naar verwachting op korte termijn afgerond.

De Vereniging van Effectenbezitters, belangenorganisatie van beleggers, zal op de komende aandeelhoudersvergadering van HIM over een paar weken onder meer vragen stellen over de hoogte van de prijs waarvoor HIM de activa en passiva (waaronder Marcon en de vordering op Windpark Californië USA) verkoopt aan de familie Lubbers. “In dit soort gevallen waarbij de directeur/ meerderheidsaandeelhouder onderdelen van het bedrijf aan zichzelf verkoopt is extra alertheid geboden voor de outside aandeelhouders. We moeten kijken of de familie Lubbers een redelijke prijs betaalt voor de bedrijven”, aldus een woordvoerster van de VEB.

HIM-directeur Lubbers zei vanochtend dat de transactie waarbij hij delen van HIM aan zichzelf en zijn familie verkoopt geen vragen hoeft op te roepen. “Dit roept geen vragen op, maar zorgvuldigheid.” Aan die zorgvuldigheid is volgens hem door directie en commissarissen (waaronder zijn broer, oud-premier Lubbers) volledig voldaan. “Als morgen iemand zegt: ik wil Mercon kopen voor dezelfde prijs als hetgeen wij ervoor betalen, dan krijgt hij het echt mee.”