Einde staking bij Canadese GM

TORONTO, 23 OKT. Een principe-akkoord van General Motors in Canada en de vakbond heeft een eind gemaakt aan de staking van de ruim 26.000 werknemers in de Canadese vestigingen. Door de staking was ook een deel van de autoproduktie in de Verenigde Staten stilgevallen als gevolg van een tekort aan onderdelen.

In Mexico en de VS waren ruim 19.000 GM-werknemers naar huis gestuurd. Belangrijk onderdeel van het akkoord is de beperking van het uitbesteden van werk. Volgens GM is dit nodig om kosten te besparen. GM-onderhandelaar Dean Munger toonde zich tevreden, omdat het akkoord tegemoet komt aan “de behoeften van het bedrijf”. Vakbondsleider Buzz Hargrove noemde het akkoord een grote stap voorwaarts, omdat in het conflict voor het eerst de volledige vrijheid van het management om werk uit te besteden aan de kaak is gesteld. (AP)