Eetclub duikt op in voorkenniszaak BolsWessanen

AMSTERDAM, 23 OKT. Twee van misbruik van voorwetenschap verdachte optiehandelaren in de zaak BolsWessanen vormen met een makelaar uit Haarlem een eetclubje, dat geregeld speculeert op de beurs. Dit heeft de makelaar in Triple Sec, zoals de vriendenclub heet, gisteren meegedeeld.

Uit de vertrouwelijke onderzoeksrapporten van de Optiebeurs en de Effectenbeurs die vorige week uitlekten, blijkt dat de drie vrienden van Triple Sec in totaal bijna 4 ton hebben overgehouden aan transacties in effecten BolsWessanen. Justitie heeft onlangs huiszoeking gedaan bij drie optiehandelaren, onder wie de twee van Triple Sec. Een van de twee woont in Haarlem, de ander in Hoofddorp.

De makelaar, die van justitie niets heeft vernomen, zegt “met stomheid te zijn geslagen” door het feit dat transacties via zijn rekening op de optiebeurs de aandacht van de controleurs hebben getrokken. Hij benadrukt dat het gaat om strikte privé-transacties, waarvan hij “helemaal niks wist”.

Het openbaar ministerie onderzoekt nu misbruik van voorwetenschap bij de handel in effecten BolsWessanen in 1994 en 1995. Daarbij heeft Justitie niet alleen huiszoekingen gedaan, maar ook vijf mensen aangehouden. Enkele van de opgepakte verdachten, onder wie een een directeur van BolsWessanen, hadden een relatie met het Drank- en Spijshuis Blanje Bleu in Bentveld.

De horeca in de regio blijkt nu ook op een andere manier een rol te spelen in het voorkennisnetwerk rond het drank- en voedingsconcern BolsWessanen, in de vorm van een eettclubje. “Triple Sec is gewoon een grap. Het idee is geboren in enkele Haarlemse kroegen. De naam Triple Sec is een echte kroegnaam, de naam van een likeur. Triple omdat we met zijn drieën zijn”, vertelt de makelaar. “Gewoon omdat we het leuk vonden zijn we wat gaan beleggen. Ieder heeft toen een paar duizend gulden ingelegd. Met die paar duizend gulden doen we dan een paar dingetjes, een paar puts of een paar calls, echt niet veel.” Opties geven de koper het recht om gedurende een termijn een aandeel tegen een vaste prijs te verkopen (put) of te kopen (call).

De makelaar zegt dat hij zijn twee vrienden, de optiehandelaren uit Haarlem en Hoofddorp, een volmacht heeft gegeven om op zijn naam te handelen. “Ik handel helemaal never nooit op de beurs, echt never nooit. Mijn maten hebben er verstand van, ik niet. Ik heb verstand van huizen”, zegt de makelaar. “Ik heb geen idee welke transacties precies zijn gedaan. Ik krijg wel eens de afschriften en heel soms bel wel eens om te vragen naar het hoe en wat.”

De drie vrienden kennen elkaar van het hockeyveld. “Van het jeugdhockey. Zij speelden bij een club in de buurt van mijn club. We speelden zo nu en dan tegen elkaar en dronken dan na afloop een biertje”, vertelt de makelaar. Ze dineren nu een paar keer per jaar van de beursopbrengsten. “Er wordt niet uitbetaald. We halen alleen geld uit de pot om samen uit eten te gaan. De laatste keer, dat is al weer lang geleden, in een Chinees in Amsterdam.”

Triple Sec heeft op zo het eerste gezicht de onschuld van een vriendenclubje zoals er zovele bestaan: drie kameraden die zo nu en dan de kroeg induiken en onder het genot van een biertje wat roddels, sterke verhalen en andere wetenswaardigheden uitwisselen. Iets van de onschuld van Triple Sec gaat verloren nu blijkt dat de namen van de drie vrienden figureren in het onderzoek dat de beurs vorig jaar instelde naar handel met voorkennis in effecten BolsWessanen.

Het onderzoeksbureau van de beurs constateert dat alle drie “opvallende transacties” in BolsWessanen hebben verricht. Dat gebeurde in de periode voorafgaande aan de bekendmaking van koersgevoelige informatie over het drank- en voedingsmiddelenconcern. Triple Sec schuift verder richting verdachtenbankje nu twee van de drie optiehandelaren bij wie het Openbaar Ministerie vorige maand huiszoeking deed in het kader van het voorkennis-onderzoek, lid blijken te zijn van dit eet- en beleggingsclubje.

Op naam van de makelaar werd een winst gemaakt van 45.800 gulden. “Zoveel? Ik ben echt stomverbaasd. Dat bedrag staat nu echt niet in de pot hoor, dus er zullen wat verliezen op andere transacties zijn gemaakt. Van die BolsWessanen-transacties, heb ik werkelijk geen idee. Ik zal de enveloppen eens openmaken en mijn afschriften eens gaan bekijken en zeker eens informeren bij mijn vrienden”, is het commentaar van de makelaar.

De makelaar heeft naar zijn zeggen van zijn bevriende optiehandelaren nooit vernomen dat er bij hen huiszoeking is gedaan op 2 september. De laatste keer dat de makelaar hen zag was op 4 oktober. “Ik geloof niet dat mijn vrienden mij een loer hebben gedraaid. Ik heb gewoon altijd maar half gekeken, ik ben gewoon zo stom als het achtereind van een varken. Ik ben daardoor wel erg kwetsbaar in het geval er iets mis gaat, zoals nu”, erkent de makelaar.

De volgende eet-afspraak is nog niet gemaakt. In het befaamde Drank- Spijshuis Blanje Bleu is hij naar eigen zeggen één keer geweest, maar al meer dan zes jaar geleden en niet met Triple Sec.

De optiehandelaar uit Hoofddorp wil volgens zijn advocaat W. de Jong geen commentaar geven. De advocaat van de optiehandelaar uit Haarlem was niet bereikbaar voor commentaar.

De drie leden van Triple Sec hebben in de bewuste voorkennisperiode niet slecht geboerd op de Optiebeurs. Een van de twee optiehandelaren hield aan opties- en aandelentransacties rond deze periode ten minste een kwart miljoen gulden over, de andere 65.000 gulden. Met de 45.800 gulden van de makelaar/Triple Sec komt het totaal van het drietal uit op 385.000 gulden.