CDU akkoord met belastinghervorming

HANNOVER, 23 OKT. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl heeft overweldigende steun gekregen van zijn partij CDU om de plannen voor belastingverlaging door te zetten. De belastinghervorming zal in 1999, een jaar na de verkiezingen, worden doorgevoerd.

Het jaarlijkse partijcongres van de christendemocraten in Hannover ging gisteren met slechts één tegenstem akkoord met de belastingplannen, die neerkomen op een radicale belastingverlaging. Het toptarief wordt teruggebracht van 53 naar 35 procent, de laagste belastingschrijf van 26 naar 20 procent. Deze daling vermindert de belastingdruk met 30 miljard mark. De regering wil dit betalen door het grootste deel van de bestaande aftrekposten af te schaffen.

“We kennen geen taboe's”, zei Wolfgang Schäuble, fractievoorzitter van CDU/CSU in Hannover. “Wil een ingrijpende belastinghervorming succes hebben, dan is een rechtvaardige tegenfinanciering gewettigd.” Zo zullen meer mensen dan tot nog toe het geval is, voortaan belasting moeten betalen, zei Schäuble, die verder niet in details wilde treden. Volgens ingewijden moeten uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden in de toekomst rekening houden met belastingheffing. Een regeringscommissie onder leiding van minister van financiën Theo Waigel werkt momenteel de voorstellen uit die eind van dit jaar klaar moeten zijn. De voor Duitsland kenmerkende kerkbelasting blijft gehandhaafd, liet Waigel weten.

Alles staat ter discussie, zeiden zowel Waigel als Schäuble gisteren op het partijcongres. Inkomen uit niet-zelfstandige arbeid, inkomen uit vermogen, onroerend goed en effecten kan in de toekomst worden belast. Verwacht wordt dat ook over inkomen uit overwerk, nacht- en zondagsdiensten belasting moet worden betaald. De kilometervergoeding voor woon- werkverkeer wordt verlaagd van 70 pfennig naar vermoedelijk 20 pfennig.

De kans dat de belastinghervorming wordt doorgevoerd is groot omdat ook de oppositionele SPD de belastingen wil verlagen. Struikelblok blijft evenwel het toptarief dat de sociaaldemocraten niet zo drastisch willen reduceren. De SPD staat nog steeds een progressief belastingstelsel voor waarbij de beter verdienenden aanzienlijk meer betalen.

De regering wil de hoogste inkomens ontzien omdat deze groep (met een jaarinkomen vanaf 90.000 mark) nu al vijftig procent van de belastinginkomsten voor zijn rekening neemt.