Buitenlandse directeuren lijken trend te worden

ROTTERDAM, 23 OKT. De benoeming van de Brit John Leighton als directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam betekent een nieuwe uitbreiding van de lijst buitenlandse bestuurders van Nederlandse culturele instellingen. Zo heeft het Nederlands Vormgevingsinstituut in Amsterdam de Engelsman John Thackara als directeur, het centrum voor hedendaagse kunst Witte de With in Rotterdam de Spanjaard Bartomeu Marí, het Van Abbe Museum in Eindhoven de Belg Jan Debbaut.

Directeur van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam is de Duitse Kristin Feireiss, van het Theater Instituut Nederland in Amsterdam Dragan Klaic uit voormalig Joegoslavië. Bij het International Filmfestival Rotterdam werd directeur Emile Fallaux eerder dit jaar opgevolgd door de Brit Simon Field. En het Rotterdamse museum Boymans Van Beuningen benoemde de Belg Chris Dercon (daarvoor directeur van Witte de With) als opvolger van directeur Wim Crouwel.

John Leighton is volgens het ministerie van OC en W de eerste buitenlandse directeur bij een rijksmuseum. Staatssecretaris Nuis van cultuur heeft voor de benoeming contact gehad met de raad van toezicht die de sollicitaties heeft behandeld. Volgens Nuis waren 'de beste Nederlandse kandidaten' niet beschikbaar voor de functie. “Gezien de internationale uitstraling en de allure van het Van Gogh Museum paste deze kandidaat goed bij het museum,” aldus Nuis.

“Het lijkt wel een trend,” is de mening van Wim van Krimpen, directeur van de Kunsthal in Rotterdam. “Natuurlijk zijn er wel geschikte mensen in Nederland.” Hij had de directeur van het Centraal Museum in Utrecht, Sjarel Ex, een goede kandidaat voor het Van Gogh Museum gevonden. Van Krimpen: “Ik ken Leighton niet, maar wat ik goed aan hem vind is, dat hij nog zo jong is. Als je op die leeftijd al zulke belangrijke tentoonstellingen in de National Gallery organiseert, moet je wel iemand zijn. Maar ik raad hem wel aan snel Nederlands te leren.”

Niet bekend