Brieven Willem Pijper geveild

HAARLEM, 23 OKT. Het veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem veilt op 26 november 82 brieven van de componist Willem Pijper (1894-1947). De brieven zijn belangrijk omdat in de Tweede Wereldoorlog Pijpers persoonlijke archieven en veel manuscripten verloren gingen bij het Duitse bombardement op Rotterdam.

Pijper was toen directeur van het Rotterdams Conservatorium. De te veilen brieven, onder meer over muziek en componeren, zijn gericht aan Emmy Lokhorst, die hij had leren kennen toen zij hem interviewde. In de jaren twintig en dertig was zij achtereenvolgens zijn geheime vriendin, echtgenote en ex-echtgenote.

De brieven worden als één geheel geveild en zullen naar verwachting 8000 tot 9000 gulden opbrengen. De Koninklijke Bibliotheek, die al een archief over Pijper bezit, zou een van de serieuze belangstellenden zijn. Behalve de brieven zijn er foto's en andere manuscripten, zoals het libretto dat Lokhorst schreef voor Pijpers opera Halewijn.