Belgisch diplomaat daagt NRC Handelsblad

ROTTERDAM, 23 OKT. De Belgische drugsliaison-officier in Den Haag, kolonel H. Luyten, eist dat NRC Handelsblad een artikel rectificeert waarin melding is gemaakt van beschuldingingen dat Luyten hulp heeft verleend aan Nederlandse drugsimporteurs. Hiertoe dient morgen een kort geding in Rotterdam.

Op 28 september schreef deze krant dat een in maart geliquideerde informant van de Rotterdamse politie, M. Swennen, kort voor zijn dood een reeks belastende verklaringen heeft afgelegd over de steun die Nederlandse drugshandelaren hebben gehad van Belgische opsporingsambtenaren. Swennen noemde daarbij ook Luyten, die als verbindingsofficier voor drugszaken werkt op de Belgische ambassade in Den Haag. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie J. Vrakking verklaarde in de krant van 28 september dat hij de beschuldigingen van Swennen “zeer serieus” neemt.

Volgens Swennen had Luyten 35.000 gulden betaald gekregen van de rijkswachter W. van Mechelen om verspreiding van een internationaal opsporingsbevel tegen Swennen in Nederland tegen te gaan. Swennen was in België veroordeeld wegens drugshandel en uit het politieonderzoek was gebleken dat het opsporingsbevel een half jaar zoek is geweest, zo schreef deze krant. Luyten, die destijds onbereikbaar was voor commentaar, zegt nu dat hij geen enkele rol heeft gespeeld bij de niet-verspreiding van het opsporingsbevel. Rijkswachter Van Mechelen zit mede op grond van de verklaringen van Swennen al enkele maanden in voorarrest op verdenking van actieve betrokkenheid bij drugsimport.

Volgens Luytens advocaat G. Kemper heeft deze krant zijn artikel onvoldoende onderbouwd. “Wij willen vaststellen dat er onvoldoende en ontoereikend onderzoek is geweest om deze verdenkingen publiek te maken”, aldus Kemper gisteren tegen het persbureau ANP.