Archeologen ontdekken hof van Alexandrië

CAIRO, 23 OKT. Archeologen van Duitse universiteiten hebben sporen ontdekt van het koninklijke paleis van de antieke stad Alexandrië. Daar maakte Marcus Antonius hof Cleopatra het hof, de laatste farao van Egypte.

Zij verklaarden gisteren dat een ploeg duikers onder leiding van archeoloog Frank Goddio sporen van het paleis heeft gevonden in de oostelijke haven van de Egyptische stad. Bijzonderheden wil Goddio pas tijdens een persconferentie in Alexandrië op 3 november geven. Het paleis stond op een kaap bij de haven. Dit is vlak bij de plaats waar in de klassieke oudheid de beroemde Pharos of vuurtoren van Alexandrië stond.

Eerder haalden marine-archeologen onder leiding van de Franseman Jean-Yves Empereur antieke beelden op uit het noordwestelijk deel van de oostelijke haven. Alexandrië werd vanaf de 4e eeuw v.Chr. gebouwd voor de Macedonische krijgsheer Alexander de Grote. De Ptolemeeërs, een dynastie die door een van zijn generaals werd gesticht, regeerde Egypte vanuit de stad tot de invasie van de Romeinen. De stad bleef hoofdstad van het land tot de Arabische verovering in de 7e eeuw.