Alle Koerdische partijen bereid tot bestand

ANKARA, 23 OKT. Na Mesut Barzani van de Koerdische Democratische Partij (KDP) heeft ook Celal Talabani van de rivaliserende Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) zich bereid verklaard tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Noord-Irak. Volgens de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Robert Pelletreau, is hiermee in principe de weg geëffend voor het neerleggen van de wapens in Iraaks-Koerdistan.

Pelletreau riep de KDP en de PUK vanmorgen op om de daad bij het woord te voegen en “van nu af aan nog slechts defensieve posities in te nemen in Noord-Irak”. Tevens kondigde hij aan dat de besprekingen tussen delegaties van Talabani en Barzani en van de VS, Groot-Brittannië en Turkije volgende week in Ankara worden voortgezet.

De verwachting is dat hiermee het vredesproces van Dublin nieuw leven wordt inblazen. Na het oplaaien van de interne strijd begonnen in de Ierse hoofdstad vorig jaar onder auspiciën van de VS besprekingen tussen de twee rivaliserende Koerdische groeperingen. Ook toen werd een staakt-het-vuren overeengekomen. Eveneens werd gesproken over de demilitarisering van de hoofstad Arbil en de instelling van de twee raden: een om er op toe te zien dat de douaneheffingen niet in de zakken van slechts een partij (de KDP) verdwijnen; een andere om het bestuur te controleren.

Pelletreau sprak maandag met Barzani in de Turks-Iraakse grensplaats Silopi. Gisteren ontmoette hij Talabani in de Turkse hoofdstad, Ankara. De grote vrees van Washington is dat over de hoofden van de Koerdische partijen heen Iran en Irak zich in de gewapende strijd zullen mengen, wat de instabiliteit van de regio verder ondermijnt. De KDP van Barzani wordt gesteund door Irak, dat de partij op 31 augustus hielp om Arbil in te nemen, terwijl de PUK een verbond heeft gesloten met Iran.

Het was voor het eerst in ruim drie jaar dat de leider van de PUK weer voet op Turkse bodem zette. Ankara verwijt Talabani dat hij de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) steunt. De Turks-Koerdische organisatie maakt volgens Turkije op grote schaal gebruik van het machtsvacuüm in de grensstreek voor het uitvoeren van gewapende aanvallen in het zuidoosten van Turkije. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Tansu Çiller, heeft Talabani hiervoor “aan zijn oren getrokken”, aldus de Turkse kranten vanmorgen. De PUK-leider sprak eveneens met de Turkse binnenlandse veiligheidsdienst (MIT) en de Turkse legerstaf, de architecten van de strijd tegen de PKK in Zuidoost-Turkije en op gezette tijden in Noord-Irak.

Het Turkse belang in het conflict is tweeledig: Ankara wil een stabiel Noord-Irak met het oog op de strijd tegen de PKK, terwijl Çiller tevens uit is op een snelle implementatie van resolutie 986 van de VN, die Irak in principe in staat stelt olie te exporteren in ruil voor voedsel en medicijnen. Een belangrijk deel van die Iraakse olie zal de internationale markt via Turkije bereiken.

    • Froukje Santing