Ziekenhuis begint met eigen apotheek

CAPELLE A/D IJSSEL, 22 OKT. Het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel gaat volgend voorjaar een eigen apotheek opzetten. Ook wil het ziekenhuis met de apotheken in de regio het medicijnenassortiment standaardiseren.

De komst van de apotheek in de hal van het ziekenhuis is vooral bedoeld als service voor patiënten. Wie in de polikliniek een recept heeft gekregen, kan zijn medicijnen meteen afhalen. De ziekenhuisapotheek wordt opgezet in samenwerking met apotheken in de omgeving van Capelle.

Het IJsselland ziekenhuis wil ook dat de apotheken in de regio het assortiment medicijnen op elkaar afstemmen. Volgens het plan van het ziekenhuis hebben de apotheken straks van elk soort medicijn nog maar één merk in huis. Voor de patiënt heeft dat volgens het ziekenhuis het voordeel dat hij zowel bij de reguliere apotheek als in het ziekenhuis hetzelfde medicijn krijgt.

Het ziekenhuis verwacht dat hierdoor de medicijnen die worden aangeboden goedkoper worden. Omdat de apotheken van elk soort medicijn nog maar één merk inkopen, zouden fikse kortingen kunnen worden kunnen bedongen.

Het IJsselland ziekenhuis zegt dat er met de fabrikanten onderhandeld zal worden als de gezamenlijke apotheek in het ziekenhuis juridisch een feit is. “Dan krijgen alle medicijnfabrikanten de gelegenheid offertes aan te bieden. Samen met de apothekers wordt dan bekeken bij welke fabrikanten we gaan inkopen, waarbij we letten op de beste prijs/kwaliteitverhouding”, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Volgens de vereniging van de farmaceutische industrie Nefarma is het een misvatting dat de apotheken het assortiment bepalen. “De geneesmiddelen worden nog altijd door de arts voorgeschreven”, aldus een woordvoerder van Nefarma.