Winst Microsoft naar recordhoogte

REDMOND/ARMONK, 22 OKT. De populariteit van de computerprogramma's Windows 95 en Windows NT hebben zowel de omzet als de winst van softwareproducent Microsoft naar recordhoogte gestuwd. De totale inkomsten in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar klommen met 14 procent tot 2,30 miljard dollar vergeleken met 2,02 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De nettowinst ging van 499 miljoen naar 614 miljoen dollar, wat een stijging van 23 procent betekent.

De Amerikaanse softwareproducent meldde een aanhoudende groei van de vraag naar Windows 95-pakketten, al was de groei minder dan vorig jaar toen na de introductie een stormloop ontstond. De afzet van het NT-programma was door de komst van een nieuwe versie twee keer zo hoog als in het voorgaande kwartaal en vier keer als in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens de financieel directeur, Mike Brown, lag dat vooral aan de belangstelling van het bedrijfsleven.

De verkoop van alle softwareproducten bij elkaar nam met 15 procent toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vergeleken met de voorgaande periode van drie maanden kwam de groei uit op 22 procent. Microsoft rekent ook voor het tweede en derde kwartaal op hogere revenuen.

De winst van de Amerikaanse computergigant IBM is in het derde kwartaal licht gedaald van 1,3 miljard dollar tot 1,28 miljard dollar. Maar per aandeel ging de winst omhoog van 2,30 tot 2,45 dollar. Dat was een iets beter resultaat dan de in doorsnee door analisten verwachte 2,43 dollar. Topman Louis Gerstner sprak gisteren van “een zeer goed kwartaal”. De divisie personal computers deed het volgens hem “opnieuw uitstekend”. Een uitzondering was de zware pc RS/6000, die een ingrijpende vernieuwing onderging. De inkomsten uit software waren vrijwel onveranderd, maar de dienstverlening bleef een flinke groei vertonen.

De totale omzet nam toe met 8 procent tot 18,1 miljard dollar. In Noord-Amerika groeide de omzet met 14 procent tot 8,2 miljard dollar, in Latijns-Amerika met 12 procent tot 811 miljoen dollar en in Azië en het gebied rond de Stille Oceaan met 8 procent tot 3,5 miljard dollar. In Europa stagneerde de omzet op 5,6 miljard dollar. Dat kwam vooral door de waardestijging van de dollar.

Over de eerste negen maanden van dit jaar daalde de nettowinst van IBM 4,25 miljard dollar tot 3,83 miljard dollar. De omzet groeide met 4 procent van 50,02 tot 52 miljard dollar. (AP)