Verkoop platen van Beatles op hoogtepunt

LONDEN, 22 OKT. Van de Beatles-albums Anthology 1 en 2 zijn dit jaar dertien miljoen exemplaren verkocht en van de bestaande Beatles-platen zes miljoen. Daardoor is 1996 het meest lucratieve jaar voor de Beatles. Dat schrijft de biograaf van de Engelse popgroep, Geoff Baker. Met de verkoop van Anthology 3 kan de grens van twintig miljoen verkochte exemplaren gepasseerd worden, zei Baker. Het album verschijnt 28 oktober.

De platenverkoop, televisierechten en de verkoop van video's leveren naar verwachting 1,25 miljard gulden op. Het grootste deel van dat geld gaat naar de platenmaatschappij EMI. De Beatles verdelen hun aandeel tussen ex-bandleden Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr en Yoko Ono, de weduwe van John Lennon.

Tieners vormen 41 procent van de kopers van Beatle-platen. “Je zou verwachten dat de kopers van middelbare leeftijd zouden zijn, maar de grootste groep is jonger dan twintig,” zegt Baker. (APE)