Veenstra en Deiters in hockeyselectie

BUNNIK, 22 OKT. Bondscoach Tom van 't Hek heeft twee debutantes geselecteerd voor de nationale hockeyploeg die zich gaat voorbereiden op het wereldkampioenschap dat over twee jaar in Utrecht wordt gehouden. Myrna Veenstra en Julie Deiters, spelend voor koploper Amsterdam, behoren tot de groep van zeventien, van wie elf speelsters bij de Olympische Spelen actief waren. Hanneke Smabers van Laren en keepster Daphne Touw van MOP keren terug in de selectie.

Na het toernooi in Atlanta, waar Nederland een bronzen medaille behaalde, hebben aanvoerster Wietske de Ruiter, spelverdeelster Florentine Steenberghe en doelvrouw Jacqueline Toxopeus voor de eer bedankt. HGC-speelsters Willemijn Duyster en Susan Plesman geven voorlopig voorrang aan hun maatschappelijke loopbaan. Na de winterstop zijn beiden vermoedelijk weer beschikbaar. Margje Teeuwen herstelt van een enkeloperatie, zij is wel opgenomen in de selectie. Carole Thate was al eerder aangewezen als de nieuwe captain.

Van 't Hek heeft een finaleplaats als doel gesteld voor het WK in eigen land. “Het is een eis die we onszelf moeten opleggen”, sprak de bondscoach gisteren op het bondsbureau in Bunnik. De vrouwenploeg speelt in juni volgend jaar om de Champions Trophy in Berlijn. Bij de vorige editie van het zeslandentoernooi ontbrak het Nederlandse team wegens de teleurstellende zesde plaats bij het WK van 1994 in Dublin.

Volgens Van 't Hek heeft zijn selectie sindsdien vooruitgang geboekt, maar echt tevreden is hij nog niet. “In Atlanta bleek dat onze voorsprong op de nummers vier, vijf en zes kleiner was dan de achterstand op de nummers één en twee.”

In samenspraak met zijn nieuwe assistent Marc Lammers stelde de bondscoach een ander oefenprogramma samen. De hockeysters moeten zich voortaan onderwerpen aan intensieve loop- en krachttrainingen. Daarnaast wordt iedere international geacht een individueel programma af te werken.

De volledige selectie: Thate, Deiters, Veenstra (Amsterdam), Van den Boogaard, Donners (Den Bosch), Fortuin (HDM), Koolen, Holsboer, Van der Wielen (HGC), Van de Kieft, Smabers (Laren), De Heij, Kuipers, Lewin (Kampong), Boomgaardt, Teeuwen, Touw (MOP).