Vakbond wil sluiting Hertog voorkomen

Wordt de Hertog IJs-fabriek in Melissant een specialist in vismaaltijden, een toetjesonderneming of blijft het bedrijf gewoon ijs produceren. Die vraag staat vandaag op de agenda van het overleg tussen de ondernemingsraad van Hertog IJs, de vakbonden en de directie van Iglo-Ola (Unilever) over de te sluiten vestiging.

Unilever wil de fabriek in Melissant sluiten in een poging zijn ijsactiviteiten in Nederland en Europa te herschikken. Het Nederlands-Britse concern kocht Hertog IJs in juni 1995. In maart van dit jaar presenteerde Unilever het plan om de ijsactiviteiten te verplaatsen. Het liefst wil Unilever de operatie nog in 1997 uitvoeren.

Onder druk van een staking van het personeel van Hertog IJs ging de directie van Iglo/Ola dit voorjaar akkoord met de afspraak dat - in het geval Unilever de ijsproduktie zou verplaatsen - er een plan moest komen voor nieuwe werkgelegenheid voor de Hertog IJs-werknemers. Een adviesbureau heeft bekeken in hoeverre overname of verzelfstandiging van Hertog IJs haalbaar is.

In beide gevallen is het de bedoeling dat alle circa zestig werknemers van Hertog IJs meegaan naar een nieuwe werkgever, zo zei bestuurder Piet Fortuin van de Industrie- en Voedingsbond CNV vanmorgen desgevraagd. Gaat Unilever niet akkoord met een van de twee varianten, dan dreigt er een arbeidsconflict.

Unilever wordt ook een om bruidschat gevraagd. “Een bedrag van zeven cijfers.” Ook een variant waarbij Hertog IJs gewoon ijs blijft produceren is voor de bonden een serieus alternatief. Ook in deze variant komt Unilever niet meer voor.