Suriname benoemt vermeend misdadiger

PARAMARIBO, 22 OKT. De vorige maand aangetreden Surinaamse regering heeft kolonel Rupert Christopher van de Nationaal Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse benoemd tot ambassadeur in Brazilië.

De NDP is de grootste partij in de nieuwe regeringscoalitie. De benoeming is opmerkelijk, omdat Christopher enkele jaren geleden in verband werd gebracht met cocaïnehandel.

Brazilië geldt in Suriname als een hoge ambassadeurspost. Christopher werd ook genoemd in verband met de dood van twee lijfwachten van ex-guerrillaleider Ronnie Brunswijk. De twee lijfwachten werden in 1989 van korte afstand neergeschoten, toen zij samen met Brunswijk een bezoek brachten aan toenmalig legerleider Bouterse in het militaire hoofdkwartier. Christopher was daar toen ook aanwezig. Hij maakte na het incident bekend dat hij een deel van zijn salaris als “bloedgeld” aan de nabestaanden van de twee gedode lijfwachten zou afstaan.

De Nederlandse regering weigerde Rupert Christopher als hoofd strategische planning op Defensie twee jaar geleden een visum omdat hij werd verdacht van drugshandel en schending van de mensenrechten. Christopher was minister van Defensie in de NDP-regering die na de kerstcoup van 1990 aantrad. Hij trad af na berichten in deze krant over betrokkenheid bij drugshandel.