Sorgdrager eist snel reactie uit Suriname

DEN HAAG, 22 OKT. Minister Sorgdrager van Justitie wenst dat Suriname sneller reageert op verzoeken voor rechtshulp en tot uitlevering. Zij heeft haar Surinaamse ambtgenoot gevraagd met spoed aan te geven of hij daartoe bereid is.

Als er in december nog geen duidelijkheid bestaat over de justitiële samenwerking, vindt Sorgdrager het tijd om politieke conclusies te trekken.

Nederland heeft sinds oktober vorig jaar in totaal dertien rechtshulpverzoeken gedaan en vier uitleveringsverzoeken. Twee rechtshulpverzoeken hadden betrekking op het gerechtelijk vooronderzoek van het Haagse Copa-onderzoek naar de rol van voormalig legerleider Bouterse bij drugstransacties. Alleen het verzoek om Bouterse in kennis te stellen van het gerechtelijk vooronderzoek tegen hem, is ingewilligd, zo blijkt uit een brief van de bewindsvrouwe aan de Tweede Kamer.

Vandaag debatteert de Kamercommissie voor buitenlandse zaken over Suriname. Het PvdA-Kamerlid Van Oven had de minister eerder gevraagd hoe het staat met de Surinaamse bereidheid om op justitieel terrein samen te werken. Sorgdrager geeft aan dat het daarmee droevig is gesteld. Herhaalde verzoeken bleven zelfs onbeantwoord, schrijft zij.

De nieuwe Surinaamse minister van Justitie, Shak Shie, heeft in een gesprek met de Nederlandse ambassadeur op 11 oktober gevraagd om een overzicht van de reeds verstuurde verzoeken, “opdat hij de stand van zaken kan nagaan”.

(ANP)