'Rusland wordt prettig zakenland'

MOSKOU, 22 OKT. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou heeft gisteren voorspeld dat Rusland over drie jaar een van de belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten zal zijn, en bovendien een land waar het prettig zaken doen is.

“Over drie jaar zullen Amerikanen net zo makkelijk en regelmatig naar Sotsji en Samara reizen als nu naar Chicago en Cleveland”, zei ambassadeur Thomas Pickering. “En daar zullen ze kunnen verblijven in hotels met meer dan drie sterren, kunnen eten bij McDonald's en beter, Amerikaanse auto's kunnen huren en naar huis kunnen bellen zonder al de traditionele problemen.” Verder zullen belastingwetten en douaneregelingen, die nu door veel zakenmensen worden gehekeld, “de Westerse standaard” benaderen.

De ambassadeur liet gisteren iets van zijn gebruikelijke behoedzaamheid varen in een toespraak tot de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Moskou. Het was zijn afscheidstoespraak: volgende maand gaat de diplomaat met pensioen. Pickering is overigens een van de namen die vallen wanneer wordt gespeculeerd over een opvolger van minister van Buitenlandse Zaken Christopher.

De Amerikaan baseerde zijn vermoedens vooral op de veranderingen van de afgelopen drie jaar. “Als ik drie jaar geleden het Moskou van vandaag had voorspeld, met mobiele telefoons, nieuwe Westerse auto's en tientallen luxe restaurants, zouden mensen me niet meer serieus hebben genomen”, zei Pickering. “Als ik drie jaar geleden had voorspeld dat de meerderheid van de Amerikaanse bedrijven in Moskou hun omzet elk jaar zien verdubbelen, dat er in Rusland meer dan zevenhonderd Amerikaanse bedrijven zijn met kantoren van Petersburg tot Chabarovsk, dan zou ik beleefd een visionair zijn genoemd en achter mijn rug een idioot.”

Pickering kwam drie jaar geleden naar een Rusland dat zich nog nauwelijks had ontworsteld aan de ruïnes van de Sovjet-Unie, zo herinnerde de scheidende diplomaat zich. Als ambassadeur heeft hij “drie winters, zeven roebelcrises, vier belangrijke verkiezingen en veel te veel coupgeruchten” beleefd.

“Eén ding dat ik in mijn drie jaar heb geleerd is dat wij Amerikanen de neiging hebben dit land te onderschatten, de ongelooflijke veerkracht van deze mensen”, zo hield Pickering zijn landgenoten voor. “Wij hebben het Japan van de jaren vijftig onderschat, we zouden ons tragisch vergissen als we het Rusland van de jaren negentig onderschatten.”