Premie verzekering ziektekosten hoger

DEN HAAG, 22 OKT. De premies voor particuliere zieketekostenverzekeringen gaan mogelijk vanaf volgend jaar met ongeveer honderd gulden omhoog. Minister Borst (Volksgezondheid) is steeds uitgegaan van een verhoging van ongeveer 25 gulden. Dit blijkt uit berekeningen van Zorgverzekeraars Nederland.

De verhoging van de premie komt voort uit de voorstellen van het kabinet om 200.000 ouderen van de particuliere verzekering over te laten stappen naar het ziekenfonds. Om deze overheveling te compenseren zullen nieuwe studenten met ingang van het studiejaar 1997 - 1998 niet meer met hun ouders worden meeverzekerd in het ziekenfonds. Ze zullen zich dan particulier moeten verzekeren.

Particulieren betalen via de zogenoemde MOOZ-bijdrage een solidariteitspremie voor de ziekenfondsen, om de extra kosten van ouderen in het ziekenfonds te drukken. Door de maatregel van het kabinet zullen deze kosten echter toenemen, waardoor de solidariteitspremie volgens de zorgverzekeraars verder omhoog zal moeten. Zij menen dat ambtenaren van het ministerie ten onrechte geen rekening hebben gehouden met de overheveling van de studenten.