Oostenrijkse president heeft geen aids

WENEN, 22 OKT. De uitgever van het Oostenrijkse boulevardblad Täglich Alles, Kurt Falk, heeft vandaag in een paginagrote advertentie op het titelblad een rectificatie geplaatst over het bericht dat president Thomas Klestil aids zou hebben. Ook een medische verklaring waaruit blijkt dat de uitslag van een aidstest die de president op 12 september heeft ondergaan, negatief was, werd in de advertentie afgedrukt.

Verder heeft de uitgever een bedrag van 1 miljoen Schilling (160.000 gulden) overgemaakt aan een gehandicapten-instituut in Graz. Daarmee wist Falk een rechtszaak tegen zijn blad te voorkomen. Hij had op 25 september “Verschrikkelijke verdenking: aids. Komt hij nooit meer terug?” op het titelblad gezet.

De beslissing van president Klestil om een klacht tegen Falk in te dienen, is niet onomstreden. Hoewel de berichtgeving van Täglich Alles unaniem als nieuw journalistiek dieptepunt werd veroordeeld, stelde de stadskrant Falter de morele consequenties van juridische stappen ter discussie. Toen andere bladen speculeerden over kanker en andere ziektes, had de president niet geklaagd. Volgens Doris Knecht, adjunct-hoofdredactrice van Falter, dreigt Klestil hiermee aidspatienten te stigmatiseren.