Lokale verkiezingen pas in de lente; Stemmen Bosnië opnieuw uitgesteld

SARAJEVO, 22 OKT. De gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië zullen voor de tweede keer worden uitgesteld, tot de lente van volgend jaar, wegens “gebrek aan medewerking van de partijen”. Dat hebben Westerse en Bosnische diplomaten vanochtend na overleg tussen de OVSE en de Bosnische kiescommissie in Sarajevo meegedeeld.

Het Kroatische lid van het Bosnische staatspresidium, Kresimir Zubak, meldde gisteren al dat “het nu zeker is” dat de verkiezingen worden uitgesteld.

De gemeenteraadsverkiezingen hadden oorspronkelijk op 14 september moeten worden gehouden, net als de verkiezingen voor het staatspresidium, de drie Bosnische parlementen en de provinciale raden. De lokale verkiezingen werden echter uitgesteld tot eind november wegens de talrijke gevallen van fraude en manipulatie met de kiezersregistratie. De oorlogspartijen misbruikten de kiezersregistratie om hun etnische aanwezigheid te versterken in strategische plaatsen als Srebrenica en Brcko. Ze maakten daarbij gebruik van de bepaling dat vluchtelingen mochten stemmen in de gemeente waar ze voor de oorlog woonden, in de gemeente waar ze zich op 14 september bevonden of in de gemeente waar ze zich in de toekomst wilden vestigen.

Vorige week veranderde de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, die de verkiezingen organiseert, deze regels. Vluchtelingen mogen alleen nog stemmen in de gemeente waar ze in 1991 woonden of in die waar ze zich op het tijdstip van de verkiezingen bevinden. Dat moest een eind maken aan de fraude met de registratie.

Die wijziging stuitte op fel verzet van de Bosnische Serviërs, die prompt lieten weten dat ze de verkiezingen van 22 tot en met 24 november zouden boycotten. Eerder bood Biljana Plavsic, de president van de Servische Republiek in Bosnië, de OVSE de rol van waarnemer aan bij lokale verkiezingen die de Serviërs op eigen houtje in hun eigen gebied in Bosnië zouden organiseren. Later besloten de Serviërs tot een volledige boycot, wegens de “vele voorwaarden” die de OVSE had gesteld.

Algemeen ging men er in kringen van buitenlandse waarnemers van uit dat de verkiezingen opnieuw zouden moeten worden uitgesteld, omdat aan de basisvoorwaarden voor vrije en eerlijke verkiezingen ook eind november niet zal zijn voldaan. Niet alleen de Servische boycot gaf aanleiding tot die verwachting, ook het feit dat verreweg de meeste vluchtelingen niet naar huis zijn teruggekeerd, de gebrekkige bewegingsvrijheid en de inbreuken op de persvrijheid speelden een rol. Het enige argument dat nog voor het doorvoeren van onvolkomen verkiezingen eind november pleitte was het aflopen van het mandaat van de OVSE, waarna de nationalistische partijen op eigen houtje verkiezingen zouden kunnen organiseren die hun overheersende rol nog zouden versterken. (Reuter, AFP, AP)